Waarom wij iedereen een draagdoek gunnen! – ByKay


Bewust opvoeden, Mama, Reviews / dinsdag, augustus 15th, 2017

Gisteren gaf de weegschaal aan dat Apie officieel over de tien kilo is. Wat een gewicht… Niet alleen hoog getal, ook een grote stap, namelijk: dag, draagdoek! Wel een goed moment om erover te schrijven, want wát hebben we ervan genoten! Hoe een stuk stof toch zo veelzijdig kan zijn. Bijna een jaar lang, hebben we alle voordelen ervan mogen ervaren en in dit artikel neem ik jullie mee in ons draagavontuur.

De draagdoek was al in huis sinds mijn babyshower, maar toen Apie pas geboren was, durfde ik hem eigenlijk nog niet te gebruiken. Dat kleine lichaampje in combinatie met mijn klungeligheid, dat kon toch niet goed gaan?! En dat dat allemaal vastzit met een simpel knoopje? Na een maand had ik eindelijk de moed bij elkaar geraapt en was ik (met Gregory vlak naast me) gaan knopen. Tijdens mijn zwangerschap had ik dit al een aantal keer geprobeerd, maar met zo’n buik is dat toch anders. Samen met YouTube was het me gelukt om Apie er goed in te krijgen en het voelde nog best stevig ook! Alle angst was weg!

Een enorme opluchting was het die eerste keer! Apie zat tegen mij aan, lag lekker te slapen en ik kon zowaar wat dingen doen. Een maand lang had ik constant een baby in mijn armen en nu kon ik gewoon een mailtje typen, het aanrecht opruimen of (ja, ik weet het, vreselijk) even plassen zonder het hartverscheurende gehuil van een verlaten baby.

Toch was het daarna even niet wat ik ervan verwacht had, die doek. Ik zette hem nog steeds meerdere keren per week in, maar Apie spuugde onwijs veel. Ongeveer elke drie uur een voeding, maar het eerste uur hoefde ik hem er niet in te doen. Binnen drie seconden droop het witte goedje over de doek, over zijn kleding én (yuk) zo mijn shirt in. Ik bleef wassen en omkleden. Ook vond hij zijn voetjes in de doek niet altijd even fijn, omdat zijn buikje dan minder ruimte had. Het draaide allemaal om timing, want op het juiste moment was het een oase van ontspanning en liefde.

Toen zijn voetjes er eenmaal uit konden en de voedingen wat later op elkaar kwamen, was de draagdoek toch wel zijn favoriete plekje geworden. Lekker knus tegen mama aan en om zich heen kunnen kijken. Hoewel de kinderwagen ook zeer gewaardeerd werd, waren dit toch wel dingen die hij toen niet had in de reiswieg. De afwisseling was dus ideaal. De kinderwagen was een uitkomst met het shoppen (de winkelwagen die mee naar huis kan) en op visite, maar de draagdoek werd vaak gebruikt als we in de avond nog even naar de supermarkt gingen of een wandeling gingen maken (zonder zware luiertas, dus).

Laat je niet bedotten door mijn vest; het sneeuwde hier, dus het super schattige pinguïnpak was wel nodig.

Waar ik de draagdoek echter vooral voor gebruikte, was het huishouden. Klussen waarbij ik door het hele huis moest bewegen, als stofzuigen en dweilen, deed ik nu gezellig met een baby op mijn buik. Behalve koken en fietsen, uiteraard, want dat kan lelijke gevolgen hebben. Zelfs vorige maand bracht de doek nog een groot voordeel, met het schoonmaken van de tuin. Apie vond het harde geluid maar niets vanuit zijn kinderstoel, dus hup, doek uit de kast. Hogedrukreiniger in de ene hand en Apie kriebelen met de andere. Heerlijk voor ons beiden, want zo dicht bij mama is die spuit echt niet eng meer!

Ook voor het kindje zitten er natuurlijk veel voordelen aan het dragen! Zo doet de doek enorm denken aan de baarmoeder. Lekker strak, meebewegen met mama, mama’s geur, ademhaling, warmte en hartslag. Prikkels worden gedempt, waardoor de baby meer rust ervaart en minder alert hoeft te zijn. Het geeft een veilig en geborgen gevoel, iets waar baby’s veel behoefte aan hebben.

Dit veilige gevoel en het vele (fysieke) contact (waar een draagdoek aan kan bijdragen), zorgt niet alleen in het moment zelf voor een gelukkigere baby, het is ook een grote bouwsteen voor de gehechtheid. Een goede gehechtheid zorgt er onder andere voor dat de baby een soort vangnet ervaart. In zijn volledige afhankelijkheid voelt hij zich gehoord, geliefd en alsof er altijd iemand is om hem op te vangen. Als gevolg durft hij daardoor de komende jaren ook zelfstandiger te zijn. Als er iets gebeurt, komt het ten slotte altijd weer goed. Dit patroon zet zich weer voort tot in zijn volwassen leven. Een mooiere reden voor het dragen van je baby is er bijna niet.

Waarom hebben wij een draagdoek in plaats van een draagzak? Ik heb tijdens mijn zwangerschap gekozen voor een draagdoek, om verschillende redenen. Allereerst was deze een héél stuk goedkoper dan een goede draagzak. De goedkopere draagzakvarianten zijn meestal namelijk niet ergonomisch. Op internet zijn hier verschillende meningen over, maar feit is dat een ‘verkeerde’ draagzak de heupjes (en daarmee het hele gestel) kan beschadigen. Er zijn nog veel meer redenen, zoals je eigen fysieke toestand, maar dit is toch wel de belangrijkste om ver bij deze zakken uit de buurt te blijven. Ook leek een draagdoek mij knusser en wordt het aangeraden om een draagzak pas te kopen als je hem in de winkel met je eigen baby kunt passen. Daar wilde ik niet op wachten. Toch, nu ik de doek al heb, wil ik bij de volgende mini-me wel een ergonomische draagzak aanschaffen. Puur omdat dat onderweg een heel stuk handiger is dan die doek knopen. En voor de liefhebbers: ook voor de komende jaren zijn er nog draagmethodes! Ik ga eerst even kijken of we daar zelf behoefte aan hebben.

Nog even tot slot: het goed knopen van de draagdoek is wel essentieel voor fijn en veilig dragen! ByKayCarriers heeft daar hele handige filmpjes voor op YouTube staan. Duidelijker kan haast niet. Hieronder zie je de uitleg voor de basistechniek, maar ook voor alle andere houdingen hebben zij een filmpje opgenomen. 

Nou, wij gaan even wandelen. Zonder draagzak, gewoon lekker samen stapjes oefenen. Zijn jullie ook zo’n fan van het babydragen?

Facebook
Twitter
E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *