Waarom mijn kind niet op social media te zien is


Bewust opvoeden, Mama / dinsdag, juni 6th, 2017

Elke drie weken moet ik mijn telefoon legen. Foto’s en video’s worden automatisch naar onze server geüpload, dus veel werk is het niet. Wat het wel is, is een reminder dat het onmogelijk is om te veel beeldmateriaal te hebben van je kind. Als hij iets nieuws doet, iets grappigs of iets schattigs: de camera staat aan. Zo subtiel mogelijk, natuurlijk. Ik wil dat mijn kind contact heeft met mij, niet met de camera. Alsnog: de beelden zijn er! Toch zul je deze beelden niet online vinden. Niet via de site óf mijn persoonlijke social media en in dit artikel kun je lezen waarom.

1. De foto’s kunnen in verkeerde handen vallen. Wij willen absoluut niet dat de foto’s van Apie terecht komen bij iemand die kleine kindjes net iets meer dan schattig vindt. Ik schrik ervan wat voor foto’s ouders online zetten. Voor de meeste mensen zijn kinderfoto’s altijd onschuldig. Zo hoort het ook, maar dit geldt niet voor iedereen die ze kan zien. Pedofielen liggen op de loer en zijn vaak niet meer into de kinderporno. Dit is namelijk strafbaar. Met een beetje fantasie, gaan zij daarom de sociale media af. Misschien een ex-collega van vijf baantjes terug, een vriend van een vriend of (de horror!) toch iemand waar je dagelijks mee omgaat. Van mijn kind zullen ze in ieder geval niets zien!

2. Het is niet aan ons om Apie zijn foto’s online te zetten. Hoe normaal het tegenwoordig ook is geworden om elk detail uit je leven te delen: eenmaal in het wereldwijde web, krijg je het er nooit meer uit. In “onze tijd” hadden we fotoalbums thuis, waarbij je zelf kon bepalen welke foto’s je klasgenootjes en buurtvriendjes konden zien. Diezelfde controle willen wij Apie geven over zijn foto’s. Hij mag die later laten zien aan wie hij wil. 

Ook niet onbelangrijk: werkgevers kijken óók op social media. Als ik iemand moest aannemen en (veel) te veel sollicitanten had, gaf dat vaak een beter/sneller beeld dan een sollicitatiegesprek. Ook hierin willen wij Apie volledige controle geven en niet zijn hele familiealbum zichtbaar maken. (Later nog een artikel over hoe jouw social mediagebruik invloed kan hebben op de ontwikkeling van je kind)

3. Het biedt ook privacy aan ons als gezin. Mensen die wij op een afstandje in ons leven hebben, hoeven niet diep in ons gezin te kunnen kijken. Mensen waar we geen contact mee hebben/willen, hoeven helemaal niets te zien. Vrienden en naaste familie vormen hoe dan ook een groot deel van ons leven, zij hoeven de foto’s niet online te zien. Verder zal er altijd, over iedereen geroddeld worden. Posts op sociale media versterken dit vaak extra en ook die negativiteit houden we Apie nog even buiten. De meningen die mensen vormen, zullen dan zoveel mogelijk gebaseerd zijn op de dingen die zij met eigen ogen bij ons gezien hebben. 

Het delen van foto’s kán zelfs gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer iemand met kwade bedoelingen erachter komt waar je kind naar school gaat, naar de opvang gaat, met een grote (onoverzichtelijke) klas in een pretpark is of vaak buiten speelt. Goed opletten dus!

4. Het eigendom van je beelden wordt uit handen gegeven op het moment dat je ze op social media plaatst. Welke tekst je ook op je timeline zet en hoe je je instellingen ook hebt staan, dit staat in de gebruiksovereenkomst. Dat willen wij niet bij foto’s van Apie. Het eigendom van die foto’s ligt bij ons en de mensen die wij met zijn foto’s toevertrouwen. Niet bij een instantie.

Natuurlijk baal ik wel, wanneer ik weer een prachtige foto gemaakt heb die ik maar aan een handvol mensen gelijk kan laten zien. Ook ik ben namelijk onwijs trots op ons prachtige mannetje! Ik wil hem aan de hele wereld laten zien. Laten zien hoe geweldig hij is. Het voelt dan ook echt als een opoffering, al staan we voor de volle 100% achter deze keuze. Ik vind het stiekem ook onwijs leuk om beelden van kinderen bij anderen voorbij te zien komen en zou dit niet willen missen. De nieuwsgierigheid in mij, herken ik ook bij anderen. Zij zijn (begrijpelijk) vaak teleurgesteld, wanneer zij Apie niet op Facebook zien verschijnen.

Gelukkig heten wij de meeste mensen van harte welkom om het wondertje in levende lijve te ontmoeten en op te zien groeien! ? De foto’s worden verwerkt in prachtige albums en video’s worden verwerkt tot jaarlijkse compilaties. Hoewel het web helaas de komende jaren zonder zal moeten, koesteren wij de beelden met alles dat we hebben. Foto’s en video’s zijn er niet alleen om gedeeld te worden (op social media), ze zijn er vooral om naar terug te kijken en zorgen ervoor dat je een moment kunt (her)beleven dat je nooit meer terug zal krijgen ?

Facebook
Twitter
E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *