Vier psychische tips om productiever te zijn


Persoonlijke ontwikkeling / zondag, mei 7th, 2017

Terwijl iedereen 24 uur in een dag heeft, ervaren de meeste mensen een chronisch tekort aan tijd. Maar is dat ook zo? Even een korte rekensom:

24 uur per dag, 7 dagen per week = 168 uur

 • 7 uur slaap per dag = 119
 • (uitgaande van een fulltime baan) 40 uur werken = 79
 • 2 uur per werkdag aan reistijd = 69

69 uur per week die je overhoudt om dingen te doen. Natuurlijk moet je in die tijd ook koken, douchen, eten, boodschappen doen, voor de kids zorgen, etc. Iedereen heeft andere bezigheden. Dit zijn echter over het algemeen wel dingen die een kwestie zijn van prioriteiten stellen, energie verdelen en anders plannen/organiseren. Wanneer je iets wil doen, iets wil bereiken, stop dan met jezelf zien als een slachtoffer van de klok. Zet die 69 uur naar je hand en neem de controle terug! Hier volgen mijn vier tips die je elke dag helpen om meer gedaan te krijgen, door simpelweg je mindset te veranderen:

 1. Hecht meer waarde aan je tijd
  Niets heeft tot nu toe zo goed voor mij geholpen als het krijgen van een baby. Zeker in het begin, kreeg ik vrij weinig gedaan. Een baby vraagt (en verdient!) een hoop tijd en aandacht, waardoor ik de slaapjes gebruikte om productief te zijn. Dat was ik dan ook, meer dan ooit tevoren. In de korte tijd van een slaapje, deed ik zo veel mogelijk, zo snel mogelijk. Voordat Apie weer wakker werd. Per slaapje bepaal(de) ik ook of iets wel of niet mijn kostbare tijd waard was.

  Een manier die voor meer mensen toepasbaar is: behandel je tijd als je geld. Reken bijvoorbeeld uit hoeveel je in de tijd dat je niet productief was had kunnen verdienen. Of wees je in ieder geval bewust van waar je je tijd aan ‘uitgeeft’. Is dat aan iets leuks, aan een ander, aan je gezondheid, aan iets om jezelf vooruit te helpen? Of laat je het simpelweg uit je portemonnee vallen door anderhalf uur ‘bezig te zijn’ met iets dat niets voor je doet?
 2. Houd het eindresultaat in gedachte
  If you don’t know where you’re going, you will probably end up somewhere else.” Zoals Laurence J. Peter het zei. Zorg er dus voor dat je duidelijk voor ogen hebt wat je wil en maak je dagelijkse keuzes zo, dat ze je helpen om daar te komen. Of dit nu gaat om je scriptie, je carrière, het ouderschap of het leven. Elk groot doel, bestaat uit héél veel hele kleine stapjes. Zorg er ook voor dat je regelmatig aan het eindresultaat herinnerd wordt, bijvoorbeeld door dit te schrijven in je agenda, als wallpaper te gebruiken of op een papiertje aan je prikbord.
 3. Zie jezelf al als een productief persoon
  Als je jezelf ziet als een bankhangende Netflix-addict, zul je dit gedrag ook eerder vertonen. Zie je jezelf als een fitte allesdoener, is dat precies hetzelfde. Wil je een gezonde leefstijl? Lééf dan als iemand die al een gezond leefstijl heeft! Een simpele stap (simpeler kan bijna niet), die groots effect heeft.
 4. Het beste moment maak je zelf
  Als het gaat om iets groots, iets belangrijks, zul je je er nooit ‘klaar’ voor voelen om te beginnen. Toch zul je je steeds competenter voelen zodra je eenmaal gestart bent en stappen hebt gemaakt. Je voelt je krachtiger. Het balletje gaat rollen en je krijgt idee na idee, verbetering na verbetering, vaardigheid na vaardigheid. Het enige wat je hoeft te doen, is beginnen. Ook wanneer je niet tevreden bent met het eerste resultaat, geeft het je iets om op voort te borduren. Iets om aan te passen en te verbeteren naar iets waar je wél trots op bent. ‘Fouten’ heb je nodig om te leren, dus gebruik alles wat je doet en stel het niet uit, wachtend op een beter moment. Het beste moment maak je zelf.

De beste manier, de belangrijkste eerste stap om meer gedaan te krijgen, is niet direct om harder te werken. Het is slimmer denken, zodat je al het harde werk vol motivatie, kracht en zelfvertrouwen kunt trotseren!

Facebook
Twitter
E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *