Vaderdag – 3 dingen waarin papa beter presteert dan mama


Bewust opvoeden, Mama, Mama zijn / zondag, juni 18th, 2017

Vandaag is het vaderdag! ? Gregory zijn tweede vaderdag om precies te zijn, want ook toen Apie nog veilig in mijn baarmoeder zwom, waren wij natuurlijk al trotse ouders. En die mogen in het zonnetje gezet worden! Elke dag natuurlijk, maar op deze dagen nét dat beetje extra. De cadeaus die Apie en ik gemaakt/gekocht hebben zijn ingepakt en het croissantdeeg ligt in de koelkast. Wij zijn er klaar voor!

Als ik dan toch een site heb om over het ouderschap te schrijven, kan een artikel over de liefde van mijn leven natuurlijk niet ontbreken op zo’n dag als deze! Gregory is betrokken, liefdevol en down to earth. Hij houdt zielsveel van zowel mij als zijn prachtige zoon. Hij is actief bezig met de opvoeding, met spelen en met knuffelen, in kwaliteit én in kwantiteit. Dat ik hem een geweldige vader vind, spreekt naar mijn idee dan ook voor zich. Zo ook dat hij miljoenen dingen minstens net zo goed kan als ik. Vandaag benoem ik daarom drie van de dingen waarin Gregory absoluut beter is dan ik, wanneer het aankomt op de omgang met onze baby.

  • Lekker wild doen. Bijna dagelijks komt het voor dat Gregory naar mijn idee net iets te wild doet met mijn kleine mannetje. Ik zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat Apie me ziet aankomen. Ik doe grappige (if I may say so myself), onverwachte dingetjes tijdens het spelen, maar hij zal nooit van me schrikken. Dat vind ik zielig. Gregory vind het hilarisch als Apie schrikt. En net na die eerste seconde dat mijn moederhart geërgerd een tikkeltje harder klopt, schatert Apie het uit. Wat blijkt telkens weer? Apie vind het zelf ook hilarisch als papa hem laat schrikken! Zo vader, zo zoon. Ook kan Gregory Apie zo de lucht in gooien, dat hij de tijd van zijn leven heeft. Niemand anders die ik daar mee vertrouw, uiteraard! Ook mezelf niet… Ik krijg de lachjes wel op een andere manier, maar voor dit soort essentiële spelletjes heeft Apie echt zijn vader nodig!
  • Relaxed blijven over zijn gezondheid. Apie heeft – zoals eerder is genoemd – vaak overbodig overdreven (?) reacties van zijn lichaampje op voeding. Ik heb zoveel schema’s moeten bijhouden, testen moeten doen, foto’s moeten maken, behandelingen moeten inschatten, etc. Om gek van te worden. Ik ben dan ook automatisch met elke klacht op zoek naar een link met zijn voeding. En ja, soms voel ik me totaal niet begrepen als Gregory verzucht dat ik echt niet zes keer in het uur met Apie aan hoef komen te slepen om te vragen wat hij denkt van die extra vlek. Meestal is het daarentegen een reminder dat ik op dat moment toch even niets kan doen ermee. Dat het gewoon afwachten is of het vanzelf weer wegtrekt of wat de arts zegt. Als we dan weten wat we moeten doen, zorgen we er zoals altijd wel weer voor dat het goed komt. Zodra mama na deze reality check ontspant, kunnen zij en papa weer lekker met Apie bezig zijn! Gefocust op het lachen in plaats van op de kwaaltjes. Zoals het hoort! ?
  • Glunderend en schaamteloos opscheppen over ons kereltje en zonder grenzen vertellen hoe vervelend hij sommige dingen vindt. Ik zelf ben natuurlijk net zo trots en zit er zo nu en dan ook wel even doorheen, maar voel toch enige druk om mijn gevoelens iets af te zwakken naar buitenstaanders. Om een goede balans te houden tussen positief en minder positief (zie het artikel Concurrentie-ouders, kom je die echt zo vaak tegen?). Gregory laat zich niet tegenhouden. Hij voelt zich hoe hij zich voelt en wat de ander daarvan vindt, moet ‘ie lekker zelf weten. Uiteraard vinden we dat rekening houden met anderen ook een belangrijke kwaliteit is, maar dit is een vaardigheid die ik Apie heel graag mee wil geven en ik ben blij dat hij daar toch een goed rolmodel voor heeft (en ik ook).

Nou, genoeg getypt over mijn mannen. Vandaag besteden we zonder taken, lekker met zijn drietjes en vanmiddag met opa en oma ? Fijne dag verder en geef die mannen een dikke knuffel! Ze hebben hem vast verdiend! ?

Facebook
Twitter
E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *