Vaccineren: (tijdelijke) twijfel is goed!


Bewust opvoeden, Mama / donderdag, april 20th, 2017

Zal ik het wel publiceren of zal ik het niet doen? Vaccineren is, zeker op social media, een vreselijk onderwerp. Het maakt niet uit aan welke kant je staat, hoe dan ook krijg je een lawine aan meningen en oordelen over je heen. Dit artikel zal dan ook niet gaan over het wel of niet vaccineren, maar over hoe erop gereageerd wordt en waarom ik mijn twijfels had. Ik heb namelijk tot op heden nog nooit zo’n moeilijke beslissing hoeven maken.

Alles met betrekking op Apie zoek ik uit en dan volg ik mijn gevoel daarin. Dat gaat meestal zonder problemen. Er zitten wel eens lastige zoektochten tussen (zoals een veilig wiegje, pfoee..), maar ik kom er altijd uit. Bij het vaccineren is me dat niet goed gelukt. Om te beginnen is objectieve informatie nergens te vinden, ook al zeggen alle partijen dat zij deze bieden. Vaccin vrij! ontkracht bijvoorbeeld de argumenten en informatie van het RIVM, maar andersom doen zij dat ook. Beiden komen zij met (voor mij) logische punten. Medici willen ouders zélf de keuze geven en raden officieel niets aan, maar als je erom vraagt zijn zij bereid om hun eigen mening te geven. Dat hielp mij ook niet veel verder, want meningen hebben wij allemaal.

Dat ik de enorme drang voel om nu te zeggen dat we Apie uiteindelijk wél hebben laten vaccineren, bewijst maar eens hoe gevoelig het onderwerp is. Waar ik normaal gesproken bij iedereen die ik tegenkom het onderwerp ter sprake zou brengen, om meer informatie, ervaringen of meningen te horen, durfde ik dat nu alleen bij mijn beste vriendinnetjes. Zonde! Want anders was ik de eerste afspraak misschien met een beter gevoel ingegaan.

Uiteindelijk speelt angst een hele grote rol. Misschien zelfs de grootste. Angst voor wat er gebeurt als je niet vaccineert én angst voor wat er gebeurt als je wel vaccineert. Dit laatste gaat ook om meer dan de eventuele vorming van autisme of een weekje ziekjes zijn. Wat mij direct brengt tot de volgende factor: onwetendheid. Ik was zelf op zoek naar de informatie. Ik heb het gevraagd aan de ‘experts’. Ik ben maandenlang bezig geweest om een keuze te maken, waar ik op de dag zelf nog steeds niet volledig achter stond. Ik voelde me zélfs na al dit onderzoek onwetend. Hoe kan het dan dat al die mensen op social media en zoveel mensen in mijn omgeving, zo stellig in hun visie staan dat ze zich geroepen voelen om zulke lelijke dingen te zeggen?

Wanneer je je kind laat vaccineren, zou je volgens velen niet geven om je kind. Wanneer je je kind niet laat vaccineren, zou je volgens velen een gevaar zijn voor de hele mensheid. Dit zijn nog de “nette” beschuldigingen. Waar brengt dat dan de mensen zoals ik? De twijfelaars? Eigenlijk doen die het nooit goed. En zéker niet wanneer zij deze twijfels uiten, want dat zou wel eens kunnen betekenen dat andere mensen ook gaan twijfelen! Dat willen we toch niet hebben?! Of wel…?

Is het niet juist goed dat mensen zélf nadenken over de keuzes die zij maken? Over het leven, de opvoeding en óók over het wel of niet vaccineren. Dat zij niet zomaar alles klakkeloos aannemen van een instantie, maar wat kritischer kijken, lijkt mij vooruitgang! Denk ik dan dat iedereen daar er zomaar toe in staat is om de ‘goede’ keus te maken? Of dat iedereen het maar voor zichzelf moet weten? Nee, absoluut niet! Ik beschik alleen – net als het merendeel van de mensen op deze aardbol – niet over de juiste informatie. Ik ben geen arts in dat vakgebied, ik ben geen wetenschapper. Ik ben wel de moeder van mijn kind en als ik dan deze moeilijke keuze maak, wil ik er voor 100% achter staan.

Waarom ik toch dit artikel heb geschreven, ondanks het risico op moddergooien, is onder andere omdat ik andere twijfelaars wil meegeven dat zij niet alleen staan. Maar vooral omdat ik mijn medemensen wil vragen om elkaar te helpen met dit moeilijke vraagstuk. Heb je je niet verdiept in het onderwerp, zeg dan gewoon niets. Respecteer elkaar en weet dat ook die andere ouder zijn of haar best doet om de goede keuze te maken. Heb je eigen ervaring, heb je onderzoeken gezien of gedaan, heb je interessante artikelen gelezen, heb je artsen gesproken of heb je bijvoorbeeld zelf een weloverwogen keuze hierin gemaakt en wil je vertellen waarom? Graag! Achter elke twijfelende ouder zit een gebrek aan betrouwbare informatie. Wanneer de instanties hierin (nog) niet transparant genoeg zijn, help elkaar dan.

Uiteindelijk (maanden na de eerste prik) sta ik wel achter onze keuze om de prikken te nemen. Dit komt onder andere door het artikel in Ouders van Nu (2017-04), waarin journaliste Pauline Bijster (ex-twijfelaar) meeloopt met kinderarts Jan Peter Rake. Veel van mijn zorgen, werden in dit artikel redelijk weggenomen en met de kennis die ik op dit moment bezit, denk ik dat inenten inderdaad de betere optie is. Ook zij gaven aan dat het tijd wordt voor meer transparantie en voorlichting vanuit het RIVM. Laten we dus hopen dat dit snel gebeurt en tot die tijd samenwerken om de onwetendheid tegen te gaan!

Facebook
Twitter
E-mail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *