Stoppen met social media – MaMaria-update!


Bewust opvoeden, Mama zijn, Persoonlijke ontwikkeling / maandag, mei 14th, 2018

De beste versie van mezelf zijn, mijn omgeving stimuleren om hetzelfde te doen en de wereld (daarmee) mooier maken dan hij is. Dit zijn mijn alles omvattende doelen in het leven. MaMaria.nl is hier een onderdeel van, al hebben jullie wellicht gemerkt dat het al een tijdje stil is op de site en op de Facebookpagina. Dat is niet voor niets. Ruim een jaar geleden is de site ontstaan en hoeveel veranderingen zijn er inmiddels geweest?! Mijn aanwezigheid op internet is net zo onderhevig aan groei en ontwikkeling als ikzelf. Afgelopen maanden heb ik dan ook weer grote stappen genomen om dichter bij mezelf te komen en mijn prioriteiten duidelijk in beeld te krijgen.

Zoals ik in eerdere artikelen al aangaf, pas ik regelmatig mijn omgeving aan als ik merk dat het structureel meer energie zuigt dan dat het toevoegt. In januari ben ik met een nieuwe mindset aan de slag gegaan. Ik heb niet zoveel met jaarlijkse ‘goede voornemens’, wel met het terugbrengen van de structuur die door de decembermaand volledig aan de kant geschoven wordt. Dit jaar deed ik er nog een schepje bovenop. Ik heb een nieuwe manier van plannen aangenomen, een nieuwe manier om mijn focus (en daarmee motivatie) te houden én ik ben begonnen aan ‘Het Happiness Project’. Allemaal dingen waar ik later misschien op terugkom, maar één ding mag duidelijk zijn: het heeft mij heel veel gebracht!

Terug naar de reden voor de stilte; Ruim een maand geleden stond het filmpje van ZML in de spotlight. Ben ik geschrokken van de privacyschending? Nee, eigenlijk niet. Ik vind het heftig hoe ver ze precies  gaan bij Facebook, maar ik ben niet verbaasd. Ik was me zeer bewust van in wat voor web ik geweven zat. Wat mijn muis naar de (goed verstopte) verwijderknop lokte, was het stukje in het begin; “Bijna iedereen zit erop, maar bijna iedereen vind het stom, maar ook leuk, maar ook stom.” Dat was precies het geval bij mij. Ik had drie redenen om erop te blijven. Ik wil zicht hebben op wat mijn omgeving post, om te checken of er geen foto’s van Apie opkomen. Ik heb twee pagina’s om te beheren, wat alleen kan met een persoonlijke pagina. Ik heb een grote FOMO (Fear Of Missing Out). Dit hield mij de afgelopen jaren als enige tegen om te stoppen, maar was dit het waard?

Ik besefte me dat ik Apie van het ‘grote, boze internet’ wilde beschermen (wat ik mijn verantwoordelijkheid vind als ouder), maar ik er zelf middenin stond. Blootgesteld en helemaal open voor alle narigheid in de wereld. Ik dacht dat ik, door mijn timeline strategisch in te delen, alleen (nog) meer positiviteit in mijn leven zou toelaten. Dat het genoeg was om te focussen op de leuke dingen en de slechte dingen te negeren. Het heeft zeker geholpen, maar helaas is dat niet hoe Facebook werkt. Facebook werkt niet voor ons, het werkt voor Facebook. Nu merkte ik dat Facebook voor mij nog maar weinig toevoegde en ik er wel wekelijks nog steeds gefrustreerd van raakte om te zien hoe mensen van over de hele wereld (in berichten en comments) elkaar en de wereld slecht behandelen. Hoe er gemanipuleerd wordt door de media, hoe er vooral om aandacht geschreeuwd wordt. Daarom heb ik de dag nadat het filmpje online kwam mijn account verwijderd. Verwachtte ik verschil? Niet veel. Toch is het mijn beste keus geweest van de afgelopen maanden.

Ik zat al niet veel op social media meer, dus ik hield geen zeeën van tijd over. Ook de privacyschending ben ik theoretisch gezien op tegen, maar doet me gevoelstechnisch voor mezelf niet zoveel (nogmaals: voor Apie wel). Waar ik me over verbaas, is de rust die het geeft in mijn hoofd. Het onbeschrijfbare gevoel van vrede, van zorgeloosheid, van met beide voeten in mijn eigen leven staan. Ik voel me zen. Ik had totaal niet verwacht hoeveel impact het zou hebben om Facebook niet meer als ‘openstaande app’ in mijn achterhoofd te hebben. Het gevoel dat ik hiervan kreeg, was zó fijn! Daar wilde ik meer van! Daarom heb ik ook direct van deze ervaring gebruik gemaakt om ook mijn Instagram en Twitter te verwijderen en ik kan je garanderen dat er geen sprake zal zijn van een terugkeer.

Omdat ik toch nog een bedrijfspagina moet beheren (via een vriendloze account die ik alleen vanuit mijn laptop kan openen), heb ik ook de MaMaria-pagina gehouden. Ik wilde mezelf de tijd geven om te zien of het wat voor mij toevoegt, hetzelfde geldt voor de site. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik de site belangrijk vind om mensen te kunnen inspireren. Om mijn ervaring en kennis te kunnen delen, om gesprekken op gang te brengen en om samen onszelf en de wereld beter te maken. De Facebookpagina vind ik daar echter niet voor nodig. Naast het praktische gedeelte (door het algoritme van Facebook, ziet toch maar een héél beperkt gedeelte van mijn volgers de berichten die ik plaats), kan ik alles ook gewoon plaatsen op de site en scheelt dit mij een stukje verbinding met Facebook. Wil je toch niet steeds op de site hoeven kijken of er al een nieuw bericht is? Laat dit dan even weten in het contactformulier op de site. Wanneer ik dan een nieuw bericht op de site heb, zal ik je een mailtje sturen 😉

Nog even kort over hoe het hier gaat: geweldig! Ik voel me beter dan ooit, Apie gaat als een trein (een liever, fantastischer kind kan ik me niet wensen) en ik heb de beste mensen om me heen. Er zijn zeker periodes geweest dat ik minder lekker in mijn vel zat, waaronder een periode vlak voor de break-up met het internet. Het leven is niet helemaal in te plannen, je krijgt vaak dingen toegeworpen en hoewel ik geniet van alles in mijn eigen bubbel, vind ik onze wereld maar hard en ook veel dingen moeilijk. Ik heb ook wel baaldagen en teleurstellingen. Toch zie ik over het algemeen veel groei en een hoop geluk. Ik kan de moeilijke periodes beter handelen. Ik schrijf meer dan ooit (ironisch, gezien de site zo stil is), ik haal veel voldoening uit mijn werk, ik ben elke dag bewust nieuwe dingen aan het leren en aan het genieten. Ik ben hard op weg naar het creëeren van mijn ideale leven en ik ben trots op hoe ik mijn leven leid. Trots op hoe wij dat als gezin doen. Niet alleen ben ik steeds meer van mezelf aan het ‘vinden’, ik voel me er steeds gemakkelijker bij om dit te laten zien aan mijzelf en anderen. Ik ga van theoretische zelfacceptatie naar daadwerkelijke zelfacceptatie, terwijl ik nog steeds elke dag bewuste keuzes maak om een persoon te zijn/worden waar ik bewondering voor heb. Niet door perfect te zijn, maar door de beste versie te zijn van mijzelf, mijn omgeving stimuleren om hetzelfde te doen en de wereld (daarmee) mooier maken dan hij is.

Facebook
Twitter
E-mail

3 Replies to “Stoppen met social media – MaMaria-update!”

  1. Hoi maria,
    Vind het top van je dat je deze beslissing neemt.Zelf vind ik het nog best moeilijk.Maar denk dat dit ook bij los laten hoort.Zit er ook hard over na te denken om te stoppen met facebook .
    Groetjes Alida

  2. Wauw Maria!
    Mooi mens ben je ❤ ik vind je dapper en bewonder hoe je dichter bij jezelf probeert te komen. En vooral fijn om te lezen dat je keuze je zoveel moois heeft gebracht.
    Liefs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *