Omring jezelf met leuke mensen


Persoonlijke ontwikkeling / zondag, april 16th, 2017

“Before you diagnose yourself with depression or low self-esteem, first make sure that you are not, in fact, surrounding yourself with assholes.” – William Gibson.

Het is weer tijd voor een artikel over persoonlijke groei, over gelukkig zijn. Je kunt er namelijk met een bewuste mindset voor zorgen dat je positief naar de wereld kijkt, positief naar jezelf kijkt. Tóch kan je omgeving je daarin helpen! Of tegenwerken…

Iedereen herkent het denk ik (hoop ik) wel. Dat je hebt afgesproken met iemand, een super gezellige dag hebt gehad en naar huis gaat met nieuwe, positieve energie. Het maakt niet uit hoeveel (tijd/energie) dit kost, want je krijgt er over het algemeen veel voor terug! Er zit een wisselwerking in. Soms heb je een deprimerend gesprek of een klaag-fase, maar meestal help je elkaar omhoog, word je blij van het contact en groeit de band nog een stapje verder.

Je hebt echter ook vaak mensen waarbij je na een afspraak naar huis gaat zonder energie. Dat je thuis je frustratie, verdriet of verontwaardiging nog van je af moet praten. Of dat het diep van binnen blijft zitten. Niet eenmalig, maar regelmatig en om verschillende redenen blijf je afspreken. Blijf je er energie in stoppen. Totdat je prioriteiten moet gaan stellen.

Voor mij was dit moment bereikt tijdens mijn zwangerschap. Sociale contacten kosten tijd, aandacht en energie. Dat is gewoon zo. Sinds mijn zwangerschap heb ik dit echter nog maar beperkt. Ik moet kiezen aan wie ik deze kostbaarheden besteed en dat doe ik het liefst aan mensen die iets toevoegen aan mijn leven (en ik natuurlijk ook aan dat van hen). En ook belangrijk: zo min mogelijk aan mensen waar ik me ongelukkig of gefrustreerd door voel.

Nu ben ik afgelopen jaar meerdere filmpjes tegengekomen over het onderwerp. Bijvoorbeeld die van Clark Kegley en die van Sanny Verhoeven. Super goede filmpjes en zeker de moeite waard om te kijken! Hoe ga ik om met negatieve mensen? Toch miste ik voor mijzelf nog iets. Clark en Sanny hebben het over negatieve of toxic mensen die – bewust of onbewust – jouw positiviteit naar beneden halen en die mensen zijn er absoluut, maar bij mij is dat niet altijd het geval.

Omgaan met negatieve mensen (of soms juist niet) is al lastig genoeg, maar wat doe je als die persoon geen asshole is? Voor mij zijn er dan nog twee opties:

1. Probeer uit te zoeken waar het probleem zich dan wél bevindt. Heeft het bijvoorbeeld te maken met je eigen onzekerheid? Gaat de persoon in kwestie door een moeilijke periode? Misschien is het wel een fase of een karaktereigenschap die je simpelweg kunt accepteren. Zoek dit (eventueel samen) uit en los het op. Je wilt natuurlijk geen kostbare vriendschap weggooien.

2. Of de persoon in kwestie nou iets verkeerds doet of niet, jullie zijn (op dit moment) in ieder geval geen match. Stop er dus gewoon even geen energie in en kijk wat het doet met de situatie, hoe je je voelt. Die persoon kan prima zijn hoe hij of zij is, maar (even) niet (meer) voor jou en daar is ook niets mis mee.

Bewust met mijn vriendschappen bezig zijn, heeft mij veel geholpen het afgelopen jaar. Ik heb veel vrienden en vriendinnen die ik liefheb en nu al niet de aandacht kan geven die ik wil geven, waarvan ik vind dat zij deze wél verdienen. Waarom zou je je kostbare energie stoppen in mensen die je structureel minder gelukkig maken? Laat het los! En ook voor hen, want zou jij willen afspreken met iemand die daarna met een vervelend gevoel naar huis gaat? Kies om deze redenen (en de redenen die genoemd zijn in de video’s) bewust met wie je omgaat.

Omring jezelf met mensen waar je je goed bij voelt, mensen die bij je passen. Mensen die ervoor zorgen dat je leven leuker is en je zorgen minder erg lijken. Zorg ervoor dat je vriendschappen zijn zoals de Beatle-songs, want All you need is love en You’ll get by with a little help from your friends.

Facebook
Twitter
E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *