Nolan’s droomritme – Tien maanden


Apie & zijn omgeving, Mama / woensdag, juli 26th, 2017

Volgende week is Nolan alweer tien maanden oud. Man, wat vliegt de tijd voorbij. Hij is nu gewoon langer uit mijn buik dan dat hij erin zat. Hoewel ik de komende twee maanden nog stevig wil vasthouden aan de term “baby”, is hij in zijn doen en laten stiekem al een dreumes. Hij beweegt als een enthousiaste puppy door het huis, zet snelle stapjes à la Bambi aan de hand en “praat” de oren van je hoofd. Zelfs het woordje “mama” komt dagelijks voorbij, al heeft hij nog geen idee wat het precies betekent, behalve dat hij mijn aandacht krijgt. Zijn speen heeft hij overdag niet meer nodig en hij begrijpt al een aantal korte zinnetjes. Vooral: “kom maar Nolan, we gaan eten!” 😂 Alsof zijn leven ervan afhangt, schuiven die handjes en knietjes over de vloer naar zijn stoel en gaan die handen de lucht in op opgetild te worden! Zo moeilijk voor te stellen, vooral omdat het zo snel achter elkaar gebeurd is.. Ik blijf me verwonderen.

Als vervolg op het artikel dat ik met zes maanden heb geschreven, leek het mij een goed moment om een update te schrijven over Nolan zijn ritme. Nog steeds volgen wij hem volledig in zijn behoeften, maar inmiddels heeft hij zelf een prachtig ritme gecreëerd. Met het vorige artikel stonden wij aan het begin van een maandenlange onderzoeksfase. Bloedtesten, huidtesten, eliminatietesten en provocatietesten. Nolan blijkt naast een lichte tarwe-allergie “gewoon” een overgevoelig spijsverteringssysteem te hebben, met eventueel een intolerantie voor tarwe en/of koemelk. Dit uit zich vooral in darmklachten, eczeem en urticaria. Ook spugen doet hij nog steeds meerdere keren per dag. Sinds een aantal weken boeken we daadwerkelijk vooruitgang met het verbeteren/verhelpen van deze klachten, dus komt zijn voedingsschema dit keer redelijk overeen met de gemiddelde tienmaandige (jeej! 😁). 

Het schema van onze knapperd:

 • 7.00-8.00 Nolan wordt (uit zichzelf) super vrolijk wakker en is klaar om de dag te beginnen! We knuffelen nog even in het bed van papa en mama of gaan meteen naar beneden.  
 • 7.30-8.30 Hij krijgt een papje van 200ml kunstvoeding met rijstebloem en speltvlokken. Langzaamaan steeds meer spelt/fijne granen en steeds minder rijstebloem, uiteraard nog steeds met een lepeltje. Over een paar weken eventueel een boterham met nog maar de helft van de pap.  
 • 9.00-10.00 Nolan gaat slapen, meestal wanneer hij zo’n twee uur wakker is geweest. Hij gaat direct naar bed, wanneer hij gaapt of in zijn ogen wrijft (wat inderdaad vrijwel altijd na twee uur is). 
 • 10.30-12.00 Nolan slaapt meestal anderhalf of twee uur en wordt dan uit zichzelf weer wakker. Zodra we beneden zijn, krijgt hij wat fruit. 
 • 12.00-13.00 Het smulaapje krijgt een boterham met grasboter. De boter krijgt hij om darmkrampen te verminderen die hij van het brood krijgt (ik heb één dag avocado gedaan in plaats van boter, dat hebben we die nacht geweten). Een uurtje later krijgt hij een schaaltje lactosevrije yoghurt met een eetlepel speltvlokken. De yoghurt is ter vervanging van zijn middagfles, op advies van de allergiediëtiste.  
 • 13.30-15.30 Nolan gaat weer naar bed voor een slaapje. Deze duurt meestal anderhalf uur, soms drie kwartier of twee uur. Afhankelijk van hoe de dag verloopt en waar hij slaapt. Als hij laat gaat slapen, krijgt hij voor die tijd nog een rijstwafel. Eventueel met pindakaas, chocopasta, fruitspread of avocado.
 • 15.00-17.00 Het slaapje is voorbij. Meestal is Nolan nu wel een beetje hongerig. Als het nog vroeg is, krijgt hij nu de rijstwafel. 
 • 17.00-18.00 Etenstijd! Nolan krijgt zijn avondmaal. Sinds hij zes maanden was, gaven we hem sowieso al vaak stukken groenten en fruit, om de verschillende structuren te voelen. Sinds ruim een week gaat de blender helemaal niet meer voor hem aan en stomen we zijn eten alleen. Elke nieuwe fase is het weer een kliederboel, dus ook bij deze. This too shall pass, maar zoals je begrijpen zal, eten wij het liefst buiten. Hij vermaakt zich in ieder geval prima en zit lekker te genieten tijdens het eten.

  Zijn maaltijd bestond de afgelopen maanden uit ongeveer 100 à 150 gram groenten en aardappel/rijst óf kip/vis. Tegenwoordig bestaat de 200 gram uit drie componenten:
  – Groenten
  – Aardappel/rijst/pasta/quinoa of iets soortgelijks
  – Vlees/vis/kaas/ei/vleesvervanger 
 • 18.00-19.00 Badtijd (met badolie, vanwege zijn huidje) of samen met papa of mama onder de douche. De artsen raden ons elke dag in bad gaan aan, omdat het de band versterkt tussen ouder en kind, het kind voordelen ervaart van de aanraking en de olie goed is voor zijn huid. Dit weegt volgens hen op tegen het uitdrogende effect van water. Ook wordt Nolan errug vies tijdens het eten, dus een badje is geen overbodige luxe.


 • 19.00 200 ml pap, hetzelfde samengesteld als zijn ochtendpapje. Na zijn pap blijft hij nog lekker bij papa en mama aan tafel zitten of even knuffelen, zonder overprikkeld te worden. Misschien een boekje lezen, maar geen televisie kijken. Uit ervaring blijkt onze baby net zo hyper wordt van televisie in de avond, als mama werd van vijf vodka-redbull in een uurtje. Niet aan te raden. 
 • 19.30-20.30 Zodra Nolan begint te gapen of in zijn ogen wrijft, gaan we direct naar boven. We poetsten zijn tanden (eerst mama, dan Nolan) en ik doe in bed zijn slaapzak aan. Het raam en gordijn gaan dicht, nachtlampje gaat aan en ik lees voor uit Jip en Janneke. Dit doe ik totdat hij rustig in bed ligt (en dus niet meer constant lachend opstaat). Meestal is dit één verhaaltje, soms twee of drie. Ik zeg welterusten, aai over zijn hoofd en zet Nijntje aan voordat ik de deur achter mij sluit.

Zolang Nolan lekker in zijn vel zit en geen reactie heeft op zijn voeding (wat gelukkig meestal het geval is, want anders schreeuwt hij het de halve nacht uit van de pijn), slaapt hij de hele nacht door. Beter kan bijna niet en ik geef een hoop van deze credits nogmaals aan Stephanie Lampe. Dreumes in Dromenland is mijn volgende aankoop!

Ik merk om mij heen dat er veel kindjes zijn met ongeveer hetzelfde ritme, maar dat er ook veel verschillen zijn. Logisch ook, want ieder kind is anders. Hoe zit dat bij jullie?

 

Facebook
Twitter
E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *