Echt Mars & Venus – eye openers


Persoonlijke ontwikkeling / zondag, april 30th, 2017

Gregory en ik hebben niet veel problemen als echtpaar. We willen dezelfde dingen in het leven, we willen dezelfde dingen in de opvoeding en – ondanks dat we totáál verschillend zijn – lijken we ook heel erg op elkaar. Er is één groter ding waar wij wel voortdurend aan moeten werken: communicatie. Het duurt namelijk vaak even voordat wij erachter komen dat we hetzelfde willen.

Boeken over communicatie en het verschil hierin tussen mannen en vrouwen, trekken daarom altijd mijn aandacht. In dit artikel deel ik met jullie mijn eye openers van Echt Mars & Venus, door John Gray. Dit geweldige boekje bevat de essentie van Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus, in korte, duidelijke stukjes met illustraties. Een boekje dat ik vrijwel nooit daadwerkelijk in mijn bezit heb, omdat het te goed is om niet uit te lenen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op deze mannen/vrouwen-verdeling, maar over het algemeen hoor ik vooral herkenning. Hier volgen drie inzichten die mij helpen in het dagelijks leven:

 1. Wanneer er iets dwars zit helpt het bij vrouwen om erover te praten. Er véél over te praten. Het helpt om het kwijt te kunnen, om het hardop te horen, om feedback te krijgen. Soms helpt het om bevestiging te krijgen, dat het écht niet aan jou ligt en soms kan iemand je helpen de andere kant van de situatie te zien.Als er bij mannen iets dwars zit, willen ze eigenlijk helemaal niet praten. Ze willen even alleen zijn. In hun hol kruipen, zoals Gray het (naar mijn idee met hele slechte woordkeus) omschrijft. Mannen hebben even de tijd en rust nodig om het allemaal te laten bezinken, om een idee erover te kunnen vormen en met oplossingen te kunnen komen.

  In de praktijk: Wanneer er een ruzie dreigt te ontstaan, werkt het voor de vrouw het beste om ‘vluchtgedrag’ goed in de gaten te houden. Wanneer je merkt dat je man/vriend zich terugtrekt, laat dat dan toe. Zeg duidelijk en kort wat je wil zeggen en geef aan wanneer je het er weer over wilt hebben. In het boek staat dan een overzichtje van wat je in de tussentijd kunt doen, maar het lijkt mij dat de mama’s onder ons geen inspiratie nodig hebben.
 2. Dat mannen altijd komen met oplossingen (wat vaak niet tot het gewenste resultaat leidt) is inmiddels bekend. Aan ons de taak om van tevoren te zeggen: Schatje, ik wil alleen dat je even naar me luistert.Wat wij vrouwen echter doen bij de mannen, is ongevraagd advies geven. Hoe nuttig dit advies ook kan zijn, mannen willen vooral het idee hebben dat ze het goed doen en als ze advies moeten krijgen is dat blijkbaar niet het geval. Dit is een (onbewust) trotsdingetje.

  In de praktijk: Vrouwen hebben vaak het het idee alles op hun manier moet. Vooral dingen die zij vaker doen dan mannen, zoals voor de kinderen zorgen, koken, boodschappen, het huishouden, etc. In ieder gezin zullen dit andere dingen zijn. Is het nódig om het advies te geven? Doe dit dan op een vriendelijke, opbouwende manier (compliment-advies-compliment). Anders is het een mooie uitdaging om te zien hoe andere manieren ook kunnen werken óf een leermoment voor de man om er zelf achter te komen dat jouw manier toch beter is.
 3. De prioriteiten in wat mannen en vrouwen zoeken in een relatie kan ook enigszins verschillen. Vrouwen willen namelijk vooral gekoesterd, begrepen en gerespecteerd worden, terwijl mannen vooral gewaardeerd, vertrouwd en geaccepteerd willen worden.

  Daar gaat het dus vaak niet helemaal lekker. Mannen snappen vrouwen namelijk gewoon vaak niet. Ook gaan zij ervan uit dat als je één keer zegt dat je van haar houdt, ze dat toch weet?! Zo werkt dat bij mannen ten slotte ook. Vrouwen willen (nogmaals: meestal onbewust) hun man veranderen. Allemaal uit liefde, uiteraard, maar niet iets waar hij zich geaccepteerd door zal voelen. Ook helpt de (toch wel bij de meeste vrouwen in ieder geval enigszins aanwezige) onzekerheid niet mee om de man het gevoel te geven dat je hem vertrouwt. Verder denken mannen en vrouwen in heel verschillende manieren om een gelukkig leven te hebben. Mannen denken praktisch. Wanneer een man bijvoorbeeld veel werkt om zijn gezin te kunnen onderhouden, terwijl de vrouw vaak meer waardering toont voor persoonlijke aandacht, zal hij zich niet gewaardeerd voelen. Dus gaat hij meer werken om zijn gezin nóg meer te kunnen bieden, waardoor er nóg minder aandacht is en nóg minder waardering. Een lastige cirkel om te doorbreken.

  In de praktijk: Mannen en vrouwen kunnen prima hetzelfde willen in grote en kleine zaken, maar de denkwijze is anders. Geef duidelijk aan waar je behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld begrip, bevestiging of wat tijd samen. Ervan uitgaande dat je hem wel vertrouwt en waardeert: probeer ook je woorden beter te kiezen, zodat hier geen verwarring over ontstaat.

Zit jij ook wel eens met je handen in het haar over het gedrag van de andere sekse? Schaf dan absoluut dit boekje aan! Op het moment alleen nog als tweedehands verkrijgbaar. Iedereen die hem tot nu toe heeft geleend, is er iets mee opgeschoten. In nog geen uurtje heb je hem uit en hij is makkelijk door je geliefde te laten lezen.

Facebook
Twitter
E-mail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *