Ik heb nog nooit een luie man gezien


Persoonlijke ontwikkeling / zaterdag, augustus 12th, 2017

Deze week kwam in het boek Geweldloze Communicatie van Marshall B. Rosenberg  een gedicht tegen dat ik erg mooi vind. Een aanvulling op één van mijn artikelen en een mooie visie om te delen. Om hopelijk de wereld weer een klein stukje mooier te maken.

In het artikel omschrijf ik waarom ik vind dat (soms ook negatief) oordelen helemaal niet zo slecht is, maar juist goed is en niet te voorkomen. Dat het alleen wel belangrijk is om er op een goede, sociale manier mee om te gaan. Voor zowel jezelf als voor anderen. Onder meer door goed onderscheid te maken tussen een feit en een mening of stempel. Dat is precies wat er in dit gedicht van Ruth Bebermeyer naar voren komt.

Ik heb nog nooit een luie man gezien;
wel een man die nooit hard liep
als ik hem zag; en wel een man
die soms een middagdutje deed
en thuis bleef als het regende,
maar het was geen luie man.

Voordat je me voor gek verklaart,
denk even na: was die man wel lui,
of is het ons eigen etiket?

Ik heb nog nooit een stom kind gezien;
wel een kind dat soms dingen deed
die ik niet begreep,
of ze anders deed dan ik had verwacht.

Ik heb een kind gezien dat de plekken
niet kende waar ik was geweest,
maar het was geen stom kind.

Voordat je het stom noemt,
denk even na: was het een stom kind
of wist het misschien weer andere dingen dan jij?

Overal heb ik gekeken,
maar nergens heb ik een kok gezien. 

Ik zag iemand die ingrediënten
combineerde tot gerechten,
iemand die het vuur hoog zette
en het vlees braadde;
dat heb ik gezien, maar geen kok.

Vertel me, als je kijkt,
zie je dan een kok of iemand
die iets doet wat wij koken noemen?

Wat sommigen van ons lui noemen,
noemen anderen moe of ontspannen,
wat sommigen van ons stom noemen,
noemen anderen een verschil van inzicht.

Daarom is mijn conclusie
dat het ons veel verwarring bespaart
als we wat we zien
niet verwarren met wat we ervan vinden.

En om je niet te verwarren zeg ik nog:
dit is slechts wat ik ervan vind.

Bovenstaand gedicht is vertaald. Voor de soepeler klinkende versie kun je hier terecht of zoeken naar I’ve never seen a lazy man. Het gedicht laat zien hoe belangrijk het is om onderscheid te maken tussen wat je ziet en wat je daarbij denkt. Tussen feiten, waarnemingen, meningen en oordelen. Een belangrijk onderscheid om te maken in het leven. 

Facebook
Twitter
E-mail

One Reply to “Ik heb nog nooit een luie man gezien”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *