Hoe een journal ook jouw leven kan verrijken


Persoonlijke ontwikkeling / maandag, mei 27th, 2019

Al sinds ik een kind was, heb ik een liefde voor boeken. Verhalen, informatieve boeken en ook de lege varianten; notitieboeken (of de nu meer populaire Engelse term; journals). Genoeg inspiratie om ze te vullen, maar om één of andere reden lukte het me nooit om iets langdurig bij te houden. Dat wil zeggen, totdat ik moeder werd. Sinds Apie in ons leven is, hebben de journals mijn leven niet alleen verrijkt, maar zijn ze vrijwel noodzakelijk geweest voor mij om optimaal te kunnen functioneren.

Het verbaasde mij enorm dat ik ineens elke dag profijt had van mijn journal. Hoe kon het nou dat het ineens wél lukte om bij te houden? Ik dacht dat het antwoord lag in mijn vergrote behoefte aan structuur in de chaos, maar achteraf was dat verschil helemaal niet zo groot. Nee, voordat ik moeder was, deed ik het gewoon helemaal fout. Sterker nog, ik maakte de enige fout die je kunt maken; ik probeerde mijn eigen leven in een standaard format te passen, terwijl het eigenlijk andersom moet zijn. De sleutel tot het succes, is dat ik mijn journals nu volledig inricht naar mijn eigen behoeften en wat ben ik blij dat ik die stap heb genomen!

Mijn liefde voor mijn verzameling boekjes en de hoeveelheid rust, plezier én persoonlijke groei die ik ervan krijg, gun ik iedereen! Toch merk ik dat de meeste mensen lang niet zo enthousiast zijn als ik. Waarom toch niet?! Zonder uitzondering, komt het erop neer dat zij dezelfde ‘fout’ maken als ik deed. Mijn format, mijn ideale journal of degene die ze online hebben gevonden, sluit niet aan op hun eigen leven en behoeften en/of ze hebben de angst om het niet perfect uit te voeren. Daardoor wordt het concept nooit opgepakt of niet doorgezet. Zonde! Dit artikel schrijf ik daarom om een klein kijkje te geven in wat er allemaal mogelijk is binnen de wereld van het journaling!

Digitaal, op papier of beide!
Het eerste waar het bij veel mensen ‘misgaat’ is al bij de keuze van materiaal. Kijk wat er goed bij je past. Waar de één liever schrijft met pen en papier, gebruikt de ander het liefst technologische gadgets. Beide heeft absoluut voordelen. Een notitieboek kun je makkelijk doorbladeren, je kunt je helemaal afsluiten van de moderne wereld en het geeft een permanenter idee. Het is tastbaar. Voor velen is deze manier makkelijker om creatief bezig te zijn.

Waar je een notitieboekje bij je zou moeten hebben om te kunnen gebruiken, is een digitale variant (zoals je smartphone) bij de meeste mensen altijd in de buurt. Je kunt de notities vaak delen op al je apparaten, kunt er andere media in kwijt (zoals filmpjes en links) en je hoeft er in de meeste gevallen niets nieuws voor aan te schaffen.  Ook heb je een vrijwel onbeperkte ruimte voor je notities, zonder dat het ruimte in je huis in beslag hoeft te nemen. Maar eigenlijk: vergeet de theorie hierboven. Het belangrijkste hierin is je gevoel. Wat spreekt je het meest aan? Waar werk je het fijnst in? En wisselt dit per levensfase/onderwerp? Beweeg daar dan in mee. Het gebruiken van je favoriete medium is de eerste sleutel naar succes!

Schrijf hoe vaak en wanneer je wil!
Persoonlijk begon ik vrijwel altijd met het doel om dagelijks te schrijven, vaak aan het begin of het einde van de dag. Dit hield ik dan een aantal dagen vol, waarna ik het een keer vergat. Of er geen tijd voor had. Of simpelweg geen zin in had. Ja hoor, dan was het weer mislukt. Het duurde een tijd voordat ik het doorhad, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Door mijn aanpassingen heb ik nu journals die ik elke dag gebruik, maar ik heb er ook een aantal in de kast die ik al dagen/weken/maanden niet heb aangeraakt en dat is prima. Ze zijn er wanneer ik er behoefte aan heb. Niet alleen voorkom ik zo dat het een taak wordt, maar het houdt de inhoud van mijn journals ook betekenisvoller en nuttiger wanneer ik er geen vulteksten in stop.

Journaling is voor iedereen
Een misvatting die ik veel hoor van mensen is dat ze denken dat je een bepaalde invulling van je leven moet hebben om een journal als nuttig te ervaren. Ik heb werkelijk alles gehoord. Dat een journal alleen handig is als je de hele dag thuis bent of juist alleen als je op kantoor werkt. Dat het meer iets is voor mensen met een eigen onderneming of juist voor mensen die veel vrijheid hebben. Meer voor vrouwen, meer voor moeders. Dat het alleen is voor creatieve mensen. Dat ze het niet goed genoeg kunnen, niet zo goed kunnen als anderen of geen belangrijke dingen hebben om erin te zetten. Waar het op neerkomt, is dat veel mensen denken dat ze niet in het journal-plaatje passen en niets is minder waar. Het is misschien even zoeken naar jouw stijl, maar een journal is voor iedereen. Er zijn geen uitzonderingen.

Soorten journals
Het laatste wat ik wil meegeven is wat inspiratie voor wát er in je journal kan komen te staan. Er zijn namelijk onwijs veel soorten journals en er is altijd wel iets wat bij je past. Persoonlijk ben ik dol op ze allemaal en ik heb er dan ook aardig wat (al is de basis die ik heb gebruikt niet altijd een leeg notitieboekje, maar ook deze keus kun je voor jezelf maken). Al mijn boekjes hebben een ander doel, die ik heb ingedeeld in drie categorieën. Misschien vind je in de lijst hieronder wat inspiratie:

Agenda/planner: Een van de bekendste vormen van een journal. Planners worden tegenwoordig vaak gemaakt in een journal en de meest gebruikte vorm hiervoor is de bullet journal. Vooral de dotted journals zijn hier populair voor, omdat je er veel vrijheid mee hebt om alles in te delen hoe je het zelf wil én er op creatief gebied ook alle kanten mee op kan. Deze boekjes hebben namelijk puntjes in plaats van lijntjes. Zelf gebruik ik de My Journal agenda hiervoor. Een beetje washi tape, wat uitgeprinte quotes en hij voldoet helemaal aan mijn persoonlijke behoeften.

Ervaringen vastleggen: De andere bekende vorm van een journal, is een soort dagboek. Je houdt er je ervaringen in bij. Bijvoorbeeld om deze te verwerken, om later in terug te kijken of om ze mee te geven aan anderen. Naast de bekende dagboeken die velen van ons in hun kindertijd hebben gehad, zijn er nog veel meer vormen.

 • Logboeken zijn er om bij te houden wat je hebt gedaan. Bijvoorbeeld waar je op welke tijdstippen was, welke opdrachten je hebt afgerond, wat je hebt gegeten, wanneer je hebt gesport, welke resultaten je hebt behaald, etc.
 • Reisjournals zijn er speciaal om je reizen in vast te leggen.
 • Foto-albums/scrapbooks zijn er om je ervaringen visueel te maken.
 • Vlogs (eventueel offline) zijn er om een videobeeld te geven van je ervaringen.
 • Zwangerschapsdagboeken zijn er om de zwangerschap vast te leggen (goh).
 • Vertel over je kinderen in invulboeken of (zoals ik) in een eigen notitieboekje. Leuk voor jezelf om terug te lezen en misschien ook voor hen later.
 • Vertel over jezelf (kan ook met een kant en klaar format als ‘Mam, vertel eens’)

Persoonlijke ontwikkeling: Journals kunnen veel bijdragen aan het verwerken van emoties, jezelf beter te leren kennen en je mindset te beïnvloeden. Je kunt ze inzetten om steeds een stapje verder te komen in het bereiken van je ideale leven.

 • (Filosofische) vragen beantwoorden en gedachtegangen uitdiepen, om zo meer over jezelf te weten te komen.
 • Graditude journals zijn er om (vaak elke dag) in bij te houden waar je dankbaar voor bent. Waar je blij mee bent in je leven. Het helpt je een positievere mindset te geven, wat je volgens onderzoeken ook een positiever leven geeft.
 • Problem solving journals zijn er om dilemma’s, conflicten en interne moeilijkheden uit te diepen. Zo kun je van situaties leren of erachter komen wat je ermee kunt doen.
 • Art journals zijn er om je creativiteit in te zetten om op deze manier emoties en ervaringen te verwerken. Bijvoorbeeld door te tekenen of schilderen.
 • Progress journals zijn er om te oefenen met bepaalde vaardigheden die je zou willen leren. Bijvoorbeeld om een taal te leren, netter te leren schrijven, mooier te leren tekenen, opdrachten in uit te voeren van een cursus, etc.
 • Brain Dump journals zijn er om je gedachten te ordenen. Bijvoorbeeld om je hoofd gewoon weer rustig te krijgen, om overzicht te krijgen in wat je nog allemaal moet doen of om al je (willekeurige) ideeën voor in een opdracht op papier te krijgen om later uit te kunnen werken.

Dit is maar een kleine lijst, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik vind het fijn om deze dingen in aparte boekjes te hebben, maar het kan natuurlijk ook allemaal in één boek. Of allemaal digitaal. Wil je weten of iets bij je past? Probeer het uit! De enige manier om erachter te komen wat voor jou werkt, is door het te ervaren en te kijken waar jij bij opbloeit.Facebook
Twitter
E-mail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *