Ik deel mijn ideale, eenvoudige schoonmaaksysteem!


Thuis / woensdag, juli 5th, 2017

Schoonmaken zonder enige planning, is voor iemand zoals ik – rommelhoofd én rommelkont – een uitdaging. Vroeger was dat oké. Ik kon schoonmaken wanneer ik wilde en als ik er even geen zin in had, deed ik het niet. Als moeder zit dat toch even anders. Alles wordt sneller vies en moet sneller schoon. Je kunt ten slotte niet hebben dat je kind de avocado van gisteren van de vloer snoept of stof hapt in plaats van  rijstwafel. Een vaste planning past niet in ons huishouden, want de ene dag heb ik meer schoonmaaktijd dan de ander. Ook kan het voorkomen dat het de geplande dag niet lukt om iets te doen (meer regel dan uitzondering) en met dit vergiet van een moederbrein vergeet ik het dan volledig. Of doe ik het de volgende dag twee keer, omdat ik alleen had onthouden dat ik het vergeten was. Volg je hem nog? Niet handig dus. Daarom heb ik mijn eigen systeempje ontwikkeld, op basis van deze methode.

Mijn flexibele planning past in één klein doosje. In het doosje zitten tientallen kaartjes met daarop alle dingen in ons huis die schoongemaakt moeten worden. Ik heb gekozen voor mijn oude visitekaartjes, omdat ik die in huis had. Je kunt echter ook altijd gaan voor zoiets als dit. Het enige waar je even wat tijd in moet investeren, is je hele huis doorgaan en elk klein ding op te schrijven dat er regelmatig gedaan moet worden. Geen zorgen, de prachtige tekeningen zijn niet noodzakelijk. Je hoeft je ook niet te beperken tot schoonmaakklussen. Opruimtaken of andere terugkerende bezigheden (zoals je mailbox legen) kunnen ook genoteerd worden.

Schrijf alles los van elkaar op, zo gedetailleerd als voor jou fijn is. “Benedenverdieping schoonmaken” is voor mijn hoofd te vaag. Ik heb bijvoorbeeld een kaartje voor het uitzoeken van de manden onder de salontafel,  de televisiekast afstoffen, de salontafel afnemen, de bank stofzuigen, beneden stofzuigen, beneden dweilen, het dressoir leeghalen, de vensterbank schoonmaken, de radiator schoonmaken, de planten water geven, etc. Flink gedetailleerd dus voor dat kleine stukje huis, maar zo vergeet ik niets en kan ik stoppen wanneer ik wil. Ik ben nu 10 minuten bezig met een klusje, terwijl ik anders een uur voor het totale plaatje moet uittrekken.

Als extra toevoeging hebben de kaartjes een kleurcodering, zodat ik kan zien in welke ruimte de taak moet gebeuren. Dit is handig met oog op Apie, wanneer ik bijvoorbeeld beneden moet blijven of juist even boven moet zijn. Ook als Gregory in de studeerkamer aan het Skypen is met klanten/collega’s, is het niet handig als ik daar papieren ga inscannen, dus kan ik de gele kaartjes vermijden.

Wanneer er iets vies is geworden, maak ik het natuurlijk gelijk schoon. Als de vaatwasser leeg/klaar is, ga ik er gelijk mee aan de slag en hetzelfde geldt voor de wasmachine. Dit zijn dagelijkse taken. Taken die over het algemeen niet gepland hoeven te worden. Een deel van de taken moet daarentegen minimaal wekelijks gebeuren en een deel minimaal maandelijks. Hier wordt in het doosje dan ook onderscheid in gemaakt. Dan zijn er nog twee tabbladen voor de taken die al gedaan zijn.

Wanneer ik even kan schoonmaken (bijvoorbeeld wanneer Apie slaapt, kan helpen of even alleen speelt), kijk ik welke onderdelen ik op dat moment nog moet doen. Als ik de taak heb uitgevoerd, kan het kaartje naar het andere tabblad worden verplaatst. Zo houd ik het overzichtelijk én raak ik gemotiveerd om meer te doen. Het fysieke verplaatsen van de taak, geeft een productief gevoel. Ik zie de stapel met open taken ook dunner worden, terwijl ze stapel met wat ik al gedaan heb alsmaar groeit.

Mijn schoonmaakweek begint op zaterdag en eindigt op vrijdag. Op deze manier kan ik eventuele resterende taken er op vrijdag doorheen knallen of kunnen we deze zaterdagochtend gelijk samen doen. In het weekend wil ik namelijk dat wij lekker met zijn drietjes kunnen genieten van een schoon huis en van elkaar.

Stay tuned voor een artikel over de (natuurlijke en DIY) schoonmaakartikelen die wij in huis gebruiken!

Facebook
Twitter
E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *