#boekenbrabbel – Jip en Janneke


#boekenbrabbel, Mama / zaterdag, oktober 7th, 2017

Zoals ik had aangegeven in het artikel van vorige week maandag, zal ik de komende 52 weken elke zaterdag een artikel plaatsen waarin ik één van mijn favoriete kinderboeken bespreek. Het eerste boek is een klassieker. Een boek dat eigenlijk op geen enkele boekenplank kan ontbreken en iedereen wel zal kennen: Jip en Janneke.

 

Plot

Jip en Janneke zijn twee kindjes. Ze wonen naast elkaar en beleven samen hele leuke, alledaagse avonturen. Bijvoorbeeld bij de kapper, bij de groenteman of tijdens de feestdagen.

 

Praktisch

Het boek waar ik het nu over heb, het grote boek van Jip en Janneke, telt ongeveer 350 pagina’s. Je kunt de verhalen echter ook kopen in vijf verschillende kleine boekjes (zoals ik vroeger al bij mijn ouders had) of per thema. De verhalen zijn geschreven door Annie M. G. Schmidt, met tekeningen van Fiep Westendorp. De verhalen zijn redelijk kort. Per verhaal ben je gemiddeld 1 à 2 minuten aan het voorlezen, ideaal dus voor de spanningsboog van een jong kind (en voor bij wie voorlezen er nog niet helemaal inzit). Het taalgebruik is soms wat ouderwets, naar mijn idee net als de opvoedstijl in sommige verhalen. Toch geeft het wel een duidelijk beeld van het leven van een kindje rond de kleuterleeftijd.

 

Waarom kopen?

Ikzelf had op de eerste plaats vooral nostalgische redenen voor het aanschaffen van dit boek. Ik wist direct de verhalen te vinden die ik vroeger uit mijn hoofd kende en las deze met veel plezier terug. Waarom dit boek als eerste aan bod komt, is echter omdat het boek zo veelzijdig is. De verhalen zijn kort, waardoor je zelf controle hebt over hoe lang je wilt lezen, zonder middenin een verhaal te hoeven stoppen. Ook is het boek heerlijk om voor te lezen voor een kleine baby, terwijl een dreumes of peuter al snel herkenningspunten ziet van zijn eigen leventje. Je kunt er dus een aantal jaren mee voort. Ook omdat het boek honderden verhalen bevat, waardoor je dus niet snel uitgelezen bent. Tegen de tijd dat je bij het einde bent, is het eerste verhaal weer als nieuw.

De thema’s uit de verhalen, zijn ook goed te gebruiken om thema’s in het dagelijks leven van je kindje op een luchtige manier bespreekbaar te maken. Zo zijn er hoofdstukken over de feestdagen, over de dieren, over verjaardagen en familiebezoekjes. Er zijn verhalen over samen spelen en ruzie hebben. Over de jaargetijden, eten, slapen en ziek zijn. Het geeft de kinderen dus een kijkje in hoe de wereld in elkaar zit. Andersom geldt dat ook. Het boek geeft ouders (en andere volwassenen) een kijkje in de wereld van een jong kind. Waar ze mee bezig zijn, hoe ze kunnen denken. Het geeft duidelijk weer dat iets dat voor volwassenen zo klein en onbelangrijk is, voor een kind een hele pagina kan vullen.

Facebook
Twitter
E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *