#boekenbrabbel – De voordelen van voorlezen


#boekenbrabbel, Mama / maandag, september 25th, 2017

“Wil je kinderboeken voor je verjaardag? Moet je ons iets vertellen? ?” – elke vriendin in 2013.

Na dat jaar was iedereen er eigenlijk wel van op de hoogte, want ja, ik wilde inderdaad kinderboeken. Die krengen kunnen behoorlijk aan de prijzige kant zijn en ergens bovenaan het lijstje met dingen die ik wilde doorgeven aan mijn kinderen, staat toch wel mijn liefde voor lezen. Mijn liefde voor de verschillende soorten verhalen, voor de verschillende vormen van verhalen. Voor de boodschappen die de verhalen kunnen meegeven, de lessen die eruit gehaald kunnen worden en de dromen die eruit voortkomen. Ik wilde dus een grote voorraad hebben vóór de geboorte van ons eerste kind. Nolan heeft nu een eigen mandje speelboekjes, er liggen verschillende stapels door het huis en bovenop zijn garderobekast staat ook een rij prachtige verhalen. Ik moet dus zeggen, dat dat redelijk is gelukt. 

Naast de vele voordelen die ik als lezer ervaar, ben ik ook een groot voorstander van voorlezen. Zo zat ik tijdens mijn zwangerschap al aan de Pippi Langkous. Hoe klein baby’s ook zijn, ze zijn elk moment van de dag aan het leren, aan het ontwikkelen. Het voorlezen kan dan ook heel veel toevoegen.

Direct al vanaf de geboorte, is het voor de baby heel fijn om je stem te horen. Dit kan jullie band sterker maken, je stem raakt/is vertrouwd en geeft een veilig gevoel. Dit is niet alleen heel fijn voor jullie beiden, maar stelt je baby ook in staat om zich zorgeloos op andere dingen te richten. Verder slaat je baby de klanken op van de taal waarin je spreekt. Sterker nog; dit schijnt al tijdens de zwangerschap te gebeuren. Baby’s van een paar dagen oud huilen volgens onderzoekers namelijk met dezelfde intonatie die ze bij hun moeder horen. Hier begint het voorwerk dus al van de communicatievaardigheden van je kindje. In de eerste maanden las ik Nolan voor wanneer hij gezellig bij mij lag, soms zelfs wanneer hij lag te slapen. De boekjes zien en voelen had hij op dat moment nog niet zoveel mee, maar luisteren vond hij heerlijk.

Toen Nolan drie maanden oud was, vormde het voorlezen een belangrijk deel van het avondritueel. Voor het slapengaan lazen we de avonturen van Jip en Janneke. De volgorde van het ritueel helpt je baby om te weten wanneer het slaaptijd is. Meestal deden we één verhaaltje, maar soms twee of drie. Afhankelijk van hoeveel hij nodig had om te ontspannen. Het lezen, mijn stemgeluid, kreeg hem rustig genoeg om zijn oogjes te sluiten.

Tegenwoordig lees ik hem niet meer in slaap. Nolan zit namelijk in bed, met zijn oogjes wijd en zijn handen aan de bedspijlen, te luisteren naar de spannende verhalen. Mijn prachtventje, wat is dat heerlijk om te zien. In de avond lees ik de wat langere verhalen, zodat hij ontspant. Overdag lezen we kortere verhalen, rijmende verhalen en verhalen met mooie plaatjes of waarbij je dingen kunt voelen. Die maken het verhaal extra leuk! Nolan vind het prachtig om de bladzijde om te mogen slaan en doet dit dan ook vol enthousiasme. Wanneer hij zelf ‘leest’ zit hij onwijs schattig op de grond, bladert het boekje een aantal keer door, wijst dingen aan en twee foto’s van kindjes krijgen keer op keer lieve kusjes.

De voordelen die we tot nu toe hebben ervaren, zijn nog niet heel duidelijk zichtbaar. Het omslaan van de bladzijden helpt natuurlijk voor de motoriek. De plaatjes die we aanwijzen helpen bij zijn woordenschat en hij kan een aantal dieren herkennen en nadoen, die we vaak tegenkomen in de boekjes. (Voor)lezen helpt bij het vergroten van zijn wereldje. In boeken zie je ten slotte dingen die je in het echt niet snel tegenkomt. Ook komt het samen lezen, net als alle andere activiteiten die we samen doen, ten goede van het contact dat wij met elkaar hebben en hebben we veel plezier. De andere voordelen zullen we later pas merken.

Het lezen zal hem namelijk de rest van zijn leven blijven helpen ontwikkelen. Verhalen lezen en horen, helpt bij het ontwikkelen van zijn fantasie, zijn sociale vaardigheden en zijn woordenschat. Voorlezen geeft je kind een voorsprong als hij straks naar school gaat. Kennis wordt dan beter opgenomen en communicatie verloopt soepeler, dit maakt leren makkelijker. Niet alleen kent je kind steeds meer woorden, hij kan ze ook eerder en beter uitspreken en zijn taalinzicht zal groeien, waardoor hij grammatica makkelijker kan toepassen. Verhalen zorgen ervoor dat je je beter kunt verplaatsen in een ander. Er komen verschillende emoties in voor, verschillende situaties. Je leert daardoor jezelf beter kennen, gaat nadenken over dingen waar je anders waarschijnlijk niet vanzelf bij stilstaat en kunt beter contact leggen met anderen.

Op deze voordelen komen weer andere voordelen voort. Goed kunnen lezen en leren, vergroot namelijk het zelfvertrouwen van je kind. Zeker wanneer hij naar school gaat, maar lezen komt terug in vrijwel elk onderdeel van de maatschappij en kan ook helpen om andere vaardigheden onder de knie te krijgen. Als het lezen makkelijk gaat, kan het juiste boek je ook helpen te ontspannen. Het kan je helpen problemen op te lossen en wie wil dat nou niet?

Ze lijken nog zo klein, die ukkies, maar laat je niet voor de gek houden. Die kleine jongetjes en meisjes, hebben veel potentie! Zij leren waarschijnlijk meer in een dag, dan wij doen in een week of zelfs een maand. Wij hebben daar als opvoeders veel invloed op en het hoeft niet eens moeilijk te zijn om dat te benutten. Het hoeft niet veel tijd te kosten of energie. Alleen al het regelmatig voorlezen van een boekje, heeft groots effect!

 

Nu realiseer ik me heel goed dat niet iedereen zo dol is op boeken als ik ben. Ook weet ik dat de meeste mensen drie jaar voor de geboorte echt wel iets anders op hun verlanglijstje hadden staan, daarom begin ik de week van Nolan’s verjaardag met een nieuwe categorie: #boekenbrabbel! Minimaal een jaar lang bespreek ik elke zaterdag een kinderboek of een kinderboekenreeks die bij ons favoriet is. De boeken die wij absoluut het geld en de ruimte waard vinden. Misschien dat dit inspiratie geeft voor het vullen van je eigen boekenplank!

 

Facebook
Twitter
E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *