#boekenbrabbel – De Gruffalo (en zijn kindje)


#boekenbrabbel, Mama / zaterdag, oktober 28th, 2017

Voor de vierde #boekenbrabbel heb ik weer een bekend exemplaar genomen. Eentje waar hedendaagse moeders vrijwel niet omheen kunnen; De Gruffalo. Voor het gemak neem ik ook Het Kind van de Gruffalo hierin mee. Beide boeken heeft Nolan gekregen van opa en oma en ze zijn beide oneindig vaak voorgelezen, door zowel mama als de visite.

 

 

Plot

In De Gruffalo is de muis alle dieren die hem willen opeten, te slim af. Hij bedenkt namelijk een groot monster en zegt dat hij daarmee bevriend is. Alles verloopt vlekkeloos totdat monster echt blijkt te bestaan. Gelukkig heeft hij daar ook een plannetje voor bedacht. Het kind van de Gruffalo gaat later in haar eigen boekje op zoek naar deze muis.

 

Praktisch

De verhalen zijn geschreven door Julia Donaldson en geïllustreerd door Axel Scheffler. De boeken zijn geschreven in rijm en hoewel elke pagina anders is, zit er veel herhaling in de structuur. Ze zijn in verschillende vormen uitgebracht, maar die van ons zijn van karton. Dit vonden we heel fijn, omdat Nolan zo zelf de bladzijden vrij snel op kon slaan. Wat minder fijn, was dat wij daarom het idee hadden dat Nolan deze boekjes alleen kon lezen en het daarom twee van de eerste boeken waren die schade hadden opgelopen toen Nolan zijn nieuwe papierdieet begon.

 

Waarom kopen?

Ik vind de boeken vooral heel erg leuk om te lezen. De tekeningen zijn mooi en er zit een fijne flow in het verhaal. Ze zijn prima geschikt om gewoon hardop te lezen, maar geeft ook mogelijkheden om uitgebreid te focussen op intonatie en eventueel zelfs leuke stemmetjes op te zetten.

Er zijn ook veel dingen om te bespreken. Zo komen er verschillende dieren aan bod, zowel hun uiterlijk als hun huisjes. Het maakt duidelijk dat je niet groot en sterk hoeft te zijn om voor jezelf op te komen. Liegen is natuurlijk niet zo goed, maar een klein lesje zelfbescherming kan geen kwaad. Muis bewaart hiermee de lieve vrede in het bos.

 

Facebook
Twitter
E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *