Apie’s eerste verjaardag! – Deel 1: Visite en voedsel


Bewust opvoeden, Mama / woensdag, november 1st, 2017

De feestdrukte is (nu al een aantal weken) voorbij. Alle visite is geweest en onze kleine baby dreumes is één jaar geworden! We hebben het heerlijk gehad. We hebben veel gelachen, onze trots kunnen delen en Apie heeft super leuke cadeau’s gekregen. Zoals jullie weten, ben ik best een tijdje bezig geweest met de voorbereiding. Niet omdat het feestje een groot spektakel was, maar wel zodat zowel Gregory als ik op de dagen zelf vooral met Apie bezig konden zijn. Er is mij veel gevraagd of ik mijn planning wilde delen, want een relaxed kinderfeestje, dat is toch niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Toch kan iedereen dit makkelijk realiseren, met de juiste voorbereiding!

Uitgangspunt
Ik denk dat de belangrijkste keuze voor de rust voor ons is geweest dat wij op de tweede plaats zorgden voor de visite. Apie’s behoeftes gingen ten allen tijden voor en dit zie je in veel, zo niet alle onderdelen terug. Nu moet ik zeggen dat Apie hier in huis sowieso vrijwel altijd voor gaat, alleen zeker met zijn eigen feestje, wil ik dat hij het naar zijn zin heeft. Dus niet veel verandering.

Visite
Dit is één van de redenen dat we niet iedereen tegelijkertijd langs lieten komen en de visite precies probeerden te komen in zijn wakkere uurtjes. Apie was doordeweeks jarig, dus wij lieten zijn familie de zaterdag ervoor komen en onze vrienden de zaterdag erna. Zo was het allemaal een stuk beter te behappen, ook voor ons. De visite was welkom tussen 12u en 15u, zodat Apie daarna weer lekker kon gaan slapen en wij hadden ook de zondagen nog om alles weer los te laten. Een aantal vrienden kon niet komen, door vakanties of verhuizingen, dus die kwamen een ander moment langs. Perfect!

Op zijn verjaardag zelf hadden we géén visite. Gregory was vrij en deze dag besteedden wij lekker met zijn drietjes. We gaven hem ons cadeau en deden thuis een cakesmash-shoot. Amateuristisch, dat wel, maar we hebben prachtige foto’s. Doordat we deze dag samen doorbrachten, zonder anderen, hadden we de hele dag de tijd om terug te denken aan het afgelopen jaar. Om filmpjes te bekijken en de buitenwereld even af te sluiten.

Eten en drinken
Dit vond ik zelf wel een lastige omschakeling. Voor mijn eigen verjaardag, vond ik dit namelijk één van de belangrijkste en leukste onderdelen. Ik ging dan op zoek naar een nieuw recept voor een (eigenlijk altijd driedubbele chocolade-)taart. Ik sta die ochtend  uren in de keuken te zwoegen en heb daarnaast nog andere baksels of snacks die super gezond zijn. Misschien deels ter compensatie van de taart, maar ik maakte het mijn missie om te laten zien dat lekker eten écht niet altijd ongezond hoeft te zijn en dat gezond eten meer is dan groentesticks (al eet dit konijntje dat gerust ook met veel plezier weg).

Ik wilde de uren voor Apie’s feestjes echter rustig doorbrengen, zodat Apie ook relaxed het feestje in zou gaan. Ik wilde niet stressen of ik alles wel of niet ruim op tijd af zou hebben (wat meestal niet het geval was). Ik wilde Apie’s eerste verjaardagsfeestjes ook niet vanuit de keuken meemaken. Ook hebben we sinds ik mijn vaste baan heb opgezegd, minder te besteden. Daarom moest ik nu omschakelen naar “makkelijk” en “goedkoop”. Minder bijzonder, minder gezond, wel een stuk gezelliger. De taarten voor de visite heb ik besteld bij HEMA (wel even de afbeelding Fiep-proof gemaakt), ik had toastjes die iedereen zelf kon smeren en de dag voor zijn tweede feestje, heb ik simpele muffins en koekjes gebakken. Verder had ik wat zakken appelchips gehaald, zodat Apie gewoon mee kon snoepen. Geen poespas, dus.

Smash Cake
Wat ik wel heel erg belangrijk vond, was dat Apie ook taart had. Met zijn gevoeligheid voor koemelk en tarwe, vallen de meeste taartjes af. Daarnaast vind ik Apie ook nog veel te klein voor zo’n hoop geraffineerde suiker. Nee, dit moest anders opgelost. Na lang zoeken heb ik een (geheim) recept van iemand gekregen voor een gezonde smash cake. Er zit een hoop groente in en een aantal gezonde, zoete producten. Alles natuurlijk en onwijs lekker. Het maken van de taart kost een minimale hoeveelheid werk, maar heeft wel het maximale smash-effect voor de foto’s. Perfect!

Met zijn tweede feestje had ik van de restjes weer een nieuw taartje gemaakt en met het eerste feestje heb ik gezonde muffins gebakken. Beide traktaties vond Apie overheerlijk! Maar goed, Apie vindt dan ook alles lekker.

Deze tekst werd te lang voor in één keer. Daarom heb ik het verdeeld over drie artikelen. Over de versiering en de cadeaus kun je later deze week meer lezen.

Facebook
Twitter
E-mail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *