Alles over tandenpoetsen met je baby


Bewust opvoeden, Mama / zaterdag, juli 29th, 2017

Met vier-ennun-halve maand kreeg Apie ineens vier tanden onderin. Van links naar rechts kwamen ze binnen een week door. Jaaa, en dan nu? Gelijk poetsen!

Volgens het boekje van het consultatiebureau (dat door verrassend weinig mensen daadwerkelijk gelezen wordt) moet de mond vanaf de eerste tand goed schoongehouden worden. Vanaf dat moment hopen zich namelijk bacteriën op, wat kan leiden tot gevoelig of zelfs bloedend tandvlees. Geen pretje voor je uk. Hieronder geef ik de ‘hoe’ en ‘wat’ rondom babymondverzorging en kijkje in hoe wij het aanpakken.

Vanaf wanneer?
Het poetsen van de tanden wordt dus aangeraden vanaf het moment dat het eerste tandje doorkomt. Eens per dag even het hele mondje door en dan het liefst in de avond, vlak voor het slapen gaan. Zo profiteert je baby de hele nacht van een schone mond en krijgen bacteriën geen kans. De tandjes van een peuter kun je volgens het boekje beter twee keer per dag poetsen (ook nog eens na het ontbijt).

Waarom?
Ik heb regelmatig gehoord dat ouders de melktanden niet zo belangrijk vinden, omdat ze toch niet langer dan een aantal jaar meegaan. Deels hebben zij gelijk; de tanden gaan inderdaad geen leven lang mee. Het verzorgen is echter wél enorm belangrijk. De mond is een belangrijk deel van ons lichaam, met veel bacteriën erin. De meeste bacteriën horen daar te zitten en hebben een functie, maar de slechte bacteriën moeten we zo snel mogelijk wegwerken. Ook zijn de tandjes zelf ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Bijvoorbeeld op het gebied van spraak, voeding en gezichtsuitdrukkingen. Het verwaarlozen van een gaatje in een melktand, kan zelfs invloed hebben op de tand die eronder groeit en gezien er minder glazuur op de melktanden zit, is een gaatje ook makkelijker op te lopen. Niet te vergeten dat het aanleren van een goede gewoonte, beter zo vroeg mogelijk kan beginnen.

Welke tandpasta?
Bij baby’s kun je al beginnen met peutertandpasta (0 tot 5 jaar). Dit is tandpasta met een aangepaste hoeveelheid fluoride, omdat veel ervan doorgeslikt wordt. Belangrijk is wel dat je tandpasta gebruikt zónder smaakje. Tandpasta is hoe dan ook een gekke gewaarwording voor een baby, maar dat went snel. Daar hoeft geen zoetigheid aan te pas te komen. Wij kozen voor nu voor die van Elmex, maar ik ben hierin nog zoekende naar een minder chemische die wél optimaal beschermd.

Wennen aan de tandenborstel?
Wij zijn met goede reden al iets vroeger begonnen met de tandenborstel aanbieden. Op precies te zijn, vanaf het moment dat we de bobbeltjes voelde. Zo’n tandenborstel is namelijk best wel gek in je mond en wanneer je mond al veel zeer doet, zit je niet te wachten op gerommel. We gaven de tandenborstel dan tijdens het verschonen aan hem om op te kauwen en af en toe “poetsten” we een beetje.

Ik heb een flink aantal dreumesen en peuters begeleid die voor het eerst écht gingen poetsen, waarbij ouders het opgaven. Uit mijn ervaring blijkt dat wanneer kindjes iets ouder zijn, het best lastig is om dit te introduceren. Als je er bij stilstaat is dat niet zo gek. De druk op je tanden, de haartjes die over je tandvlees gaan en iemand die zo’n gekke stok in je mond beweegt, waarbij je ook nog eens schuim in je mond krijgt. Wanneer je hier echter vroeg mee begint, weet je kind niet beter en wordt het al snel een standaard deel van de dag. Veruit de meeste baby’s zullen in het begin wel kauwen en sabbelen op de borstel, maar ook dat gaat vanzelf voorbij.

Hoe maak je het leuk voor je baby én voor jezelf?
– Om ervoor te zorgen dat je mini-me veel plezier beleeft aan deze taak, kun je er bijvoorbeeld een tandenpoetsliedje bij zingen. Er zijn er verschillende, maar toen wij begonnen had ik ineens een black-out. Dan maar improviseren. Op de melodie van het refrein van “Toemba Toemba” hebben wij een een super simpel poetsnummer. Elk aantal doorkomende tandjes (afgelopen weken kreeg hij er namelijk weer vier) komt er een nieuw couplet bij. De eerste keer dat ik zing poets ik, de tweede keer poetst Apie zelf.

– Wat Gregory met Apie doet, is tegelijkertijd poetsen. Hij poetst bij Apie, Apie bij hem en ze poetsen hun eigen tanden. Super aandoenlijk om te zien en kinderen zijn dol op imiteren. Dit draagt zeker bij aan een positieve poetsbeurt!

Bij grotere kindjes werkt dit ook goed. Eventueel kun je ook eerder op de dag een filmpje aanzetten over tandenpoetsen. Het Zandkasteel heeft er bijvoorbeeld één en Sesamstraat ook. Of een boekje erover lezen. Ook hiermee stimuleer je de kinderen om het met veel plezier na te doen.

– Tot slot wat interne stimulans. Je kunt kijken of je baby het leuk vindt om in de spiegel naar zichzelf te kijken tijdens het poetsen en als je te maken hebt met een groter kleintje, kun je bijvoorbeeld meer zelfstandigheid geven (vinden ze geweldig!). Een eigen poetsplekje, een timer of een plakverklikker kunnen hierbij goed helpen!

Mijn belangrijkste tip is om vooral enthousiast te blijven. Het overgrote deel van het poetsproject valt of staat namelijk met jouw houding. Altijd fijn om zoveel invloed te hebben! 

Facebook
Twitter
E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *