11 soorten speelgoed die de ontwikkeling van je dreumes stimuleren


Bewust opvoeden / donderdag, november 9th, 2017

Als pedagoog, maar natuurlijk ook als moeder, ben ik dol op het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen. Het mooie is, dat je dat de hele dag door kunt doen. Met de kleinste dingen. Hier bewust mee bezig zijn, kan veel voordelen hebben! Dit betekent natuurlijk niet dat een baby, dreumes of peuter aan de opdrachten moet. (Kleine) kinderen leren het meest tijdens, je raad het vast al: spelen!

Wat voor speelgoed bezorgt nou op alle opvoedingsgebieden een ‘win’? Wat voor producten horen er volgens mij op het verlanglijstje voor de eerste verjaardag? Ik zette deze dingen voor je op een rijtje!

 1. Iets om op te zitten

Er staat ‘zitten’, maar lees hier vooral ook klimmen, hangen en verzamelen. Zitmeubels zijn natuurlijk super veelzijdig, zeker voor een kind. Goed voor de motoriek én goed voor de ontspanning! Nu zijn er verschillende opties om voor te gaan. Bijvoorbeeld een zitzak, om op te hangen met een boekje. Of een houten stoeltje om aan te kleuren aan tafel. De kinderfauteuil is dan weer heel erg gezellig om mee te spelen. Iets waar je minder snel aan zult denken: opblaasbare dingen zoals de Skippy-koe zijn wat dit betreft ook geweldig! Ze helpen je kindje om de balans te oefenen én zijn leuk om mee te spelen. 

 1. Iets om te lezen

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, dus ik doe het nog een keertje: boeken lezen en voorlezen is onwijs goed voor de ontwikkeling. Zet dus zeker wat boekjes op het verlanglijstje van je kind. Voor inspiratie kun je bijvoorbeeld terecht bij mijn #boekenbrabbels. Tip: vraag gevers om een tekst aan de binnenkant te schrijven, zodat het een extra persoonlijk cadeautje wordt!

 1. Iets voor op de grond

Een speelkleed, een verkeerskleed of misschien de puzzelmatten. Het geeft een gevoel van knusheid, biedt een eigen, veilig plekje om te spelen en prikkelt de fantasie.

 1. Iets om mee te bouwen

Waar baby’s nog de grootste lol hadden met omgooien, komt daar een nieuwe vaardigheid bij: bouwen. Duplo, blokken en stapeltorens zijn dus zeer gewenst in de speelgoedselectie van je kind! Dit is ook speelgoed waar je kind zowel zelfstandig als samen mee kan spelen. Hoe hoog zal het bouwwerk kunnen worden?

 1. Iets om mee te rijden

Een fascinatie voor de meeste kindjes: wielen. Alles wat draait en beweegt, is natuurlijk fantastisch. Het is te manipuleren en beweegt nog verder, zonder dat je er iets mee hoeft te doen. Een fiets, een blokkenkar of bijvoorbeeld een loopauto brengen je ook nog eens naar een andere plek en je kunt er in veel gevallen spullen mee vervoeren.

Klein, hè, die fiets?! ?
 1. Iets om over na te denken

De radertjes in het brein van onze kids, zijn dag en nacht in de weer. Er is zoveel om te verwerken, zoveel om op te slaan. Bij de meeste activiteiten op een dag zou je dat bijna vergeten. Dit zijn ten slotte vaak dingen die wij zelf op de automatische piloot doen. Iets waar we duidelijker groei bij merken en waarbij iedereen actief de hersenontwikkeling en het oplossend vermogen kan stimuleren, zijn puzzels en spellen. Dit kunnen natuurlijk puzzels zijn met stukjes, maar ook blokken die in een doosje moeten of een vormenstoof. Ook kun je denken aan memory of domino.

 1. Iets om mee te gooien

Het meest aannemelijke om lekker wild (of juist heel precies) mee te spelen, is een bal. Wij hebben thuis een grote verzameling grote en kleine ballen, harde en zachte ballen. Zeker ballen die stuiteren vallen in de smaak! Het geeft ze een duidelijk idee van de relatie tussen oorzaak en gevolg.

 1. Iets om mee te knuffelen

Hierbij kun je denken aan knuffels, knuffeldoekjes en poppen. Een knuffeltje biedt troost en een gevoel van veiligheid, geeft mogelijkheden om dieren te leren kennen en benoemen. Daarnaast is dit speelgoed later ook goed in te zetten als je kind het ‘doen alsof’ gaat ontdekken.

 1. Iets om mee te imiteren

Kleine kinderen zijn onwijs geïnteresseerd in hun omgeving. Al vanaf heel jonge leeftijd, imiteren kinderen wat ze om zich heen zien. In het begin is dit vooral nog mimiek en binnen korte tijd zullen dit simpele spelletjes zijn. Als je een dreumesje in huis hebt, zul je merken dat hij of zij graag dingen na doet die jij ook doet. Bijvoorbeeld het inpakken van een tas of het eten van een vork. Hoe leuk is het, als het beschikbare speelgoed hierop aansluit? Jouw oude spullen, voldoen vaak prima. Toch kun je dit imitatiespel extra stimuleren, door het aanschaffen van bijvoorbeeld een keukentje, een poppenbedje of een speelgoedservies. Dat is dan direct een investering voor de nabije toekomst, want zodra de peuterleeftijd is bereikt, is dit ideaal voor het fantasiespel.

 1. Iets om te verstoppen

Iets waar je kindje naar moet zoeken, kan op vele manieren zijn brein stimuleren. In theorie zou je natuurlijk alles kunnen verstoppen, inclusief jezelf. Wat naar mijn idee echter iets extra’s toevoegt, zijn de speciale speelgoedjes. Wij hebben zelf Woezel, maar ook Nijntje en Bumba zijn op verschillende plekken verkrijgbaar. Je kindje leert hierdoor het concept ‘zoeken’. Een belangrijk onderdeel is het ‘luisteren waar het geluid vandaan komt’, wat nog best lastig kan zijn op die leeftijd. Doordat het speelgoed geluid maakt (“Hier ben ik!”), blijft je dreumes geïnteresseerd in het spel en kun je samen op onderzoek uitgaan. De moeilijkheidsgraad is ook op te voeren, waardoor het spelletje leuk en uitdagend blijft!

 1. Iets om lawaai mee te maken

Hoeveel kleinere kinderen ken jij die houden van stilte? Juist.. vrij weinig. Apie is dan ook één van de vele ukkies die dol is op muziek maken, luisteren en samen dansen en zingen. Ideaal voor deze beleving, zijn muziekinstrumenten. Wat wel aan te raden is, is om (in de eerste instantie) instrumenten te kopen die je zelf kunt aanhoren zonder na een aantal dagen de haren uit je hoofd te willen trekken. Dit kan heel persoonlijk zijn. Mijn gevoelige punten zijn de fluit en de tamboerijn. De xylofoon, piano, gitaar, sambaballen en trommel zijn dus oké voor in ons huis. En een lol dat we ermee hebben!

Dat was alweer het laatste punt. Zoals je hierboven kunt zien, benoem ik bepaalde doelen voor de cadeau’s. De specifieke producten, zijn uitsluitend voorbeelden die je kunt inzetten om deze doelen te behalen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de hulpmiddelen noodzakelijk zijn, maar dat je deze overal vandaan kunt halen. Met een beetje fantasie, zelfs uit je eigen tuin. Dat scheelt een hoop in de kosten én ruimte in huis! Hopelijk heb je iets gehad aan mijn lijstje. Heel veel succes en vooral plezier met de verjaardag!

Facebook
Twitter
E-mail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *