10 dingen die wij onze kinderen willen meegeven


Bewust opvoeden, Mama / dinsdag, juli 11th, 2017

Elke ouder heeft een idee van bepaalde waarden en normen die zij belangrijk vinden bij het opgroeien van kinderen. Soms ontstaan deze tijdens de opvoeding, soms al voor de zwangerschap. Sterker nog, we hebben dit beeld van de opvoeding vaak al vroeg bij andermans kinderen.

Als pedagoog heb ik binnen verschillende settings gewerkt (gezinnen, dagbehandelingen, opvangcentra, etc.) en zo ook heel veel ideeën op kunnen doen over wat voor opvoeding ik zelf aan mijn kinderen zou willen bieden. Pas toen ik zwanger was, werd dit echter allemaal een stuk realistischer en heb ik vanuit mijn ervaringen in deze periode onderstaande lijst opgesteld. Hier volgen de eerste tien punten, gericht aan onze kinderen, die wij graag aan hen willen meegeven.

1. Je mag ten allen tijden zelf bepalen wie je kusjes geeft en vooral ook wie niet. Natuurlijk is het belangrijk om beleefd te zijn, maar het is belangrijker om je grenzen goed aan te voelen. Zwaaien, een hand of een handkus zijn ook goed. Nu we het daar toch over hebben; Kusjes op de mond zijn voor je toekomstige vriendinnetjes. Of vriendjes, wat dat betreft. Vooruit, zolang je zelf het initiatief neemt, willen papa en mama ze stiekem ook wel. Ons punt: het is iets heel speciaals, iets intiems. Koester het.

2. Natuurlijk zijn er dingen die gedaan moeten worden. Soms leuk en soms minder leuk. Voor zover dit lukt, zullen wij proberen je te stimuleren om zélf de motivatie hiervoor te vinden. We hebben liever dat je dingen doet, omdat je het zelf belangrijk vindt (of leert vinden) dan dat je de rest van je leven stimulans nodig hebt van buitenaf. Bijvoorbeeld: ruim je kamer op, omdat je ervaren hebt hoe fijn een opgeruimde kamer is, niet omdat het moet van iemand anders. Later is dit ook niet zo. Doe verder vooral wat je leuk vindt! Probeer uit te vinden waar je passie ligt.

3. Jij kunt alles! Het kan extra tijd of energie kosten (ook soms meer dan dat het anderen kost) en er kan veel teleurstelling bij komen kijken. Hoeveel dit is en hoeveel het je waard is, is aan jou. De wereld ligt aan je voeten. 

4. Bewegen en gezond eten is belangrijk om je goed te voelen. Toetjes, suiker en vette happen zijn soms lekker, maar geen beloning. Wij willen je zoveel mogelijk helpen om een goede relatie te krijgen met eten en willen je het plezier laten ervaren van veel bewegen. Zorg goed voor je lichaam, want je moet er nog een lange tijd mee doen.

5. Fysieke agressie tegenover andere mensen (of dieren) is nooit goed, tenzij het noodzakelijk is om jezelf of iemand anders te beschermen.

6. Schoonmaken en opruimen is deel van het leven. Leer hoe je dit moet doen en doe het, het maakt je zelfstandig en is beter voor je relaties. Ook: een schoon huis is een schoon hoofd.

7. Leer vroeg om verantwoord om te gaan met geld. Spaar terwijl je jong bent, want later heb je het geld (en deze vaardigheid) hard nodig. Vergeet echter ook niet om te genieten van wat je hebt! En realiseer je dat geld een hulpmiddel is, geen doel. 

8. Je bent perfect zoals je bent. Ondanks dat feit, is het altijd goed om het beste uit jezelf te halen. Om te blijven groeien, ontwikkelen en leren. Het leven staat niet stil, dus jij ook niet. 

9. Alle mensen moeten beoordeeld worden op hun gedrag. Niet op hun uiterlijk, afkomst, geslacht, leeftijd, ziektes of seksuele geaardheid. Oudere mensen verdienen niet meer respect dan jongeren, simpelweg omdat zij langer geademd hebben. Ouders verdienen niet respect, omdat zij je op de wereld hebben gebracht. De hoeveelheid respect die iemand verdient, is afhankelijk van hoe die persoon is en doet. Beleefdheid is een ander verhaal.

10. Elk mens én dier behandel je (in de basis) vanuit liefde. Probeer te zoeken naar de positieve punten. Daar wordt niet alleen de wereld een stukje mooier van, maar ook jijzelf en je directe omgeving.

Dit waren de eerste tien punten. Kun je je vinden in deze dingen? Wat vind jij belangrijk om mee te geven aan je kroost?

Facebook
Twitter
E-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *